Mikser: takistuseks võib saada üks detail, milles kokkulepet ei saavutata

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Tatar / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser ütles pärast tänaseid läbirääkimisi Reformierakonnaga, et jätkuvalt on küsimusi, milles kaks erakonda on eriarvamusel, ning koalitsiooni moodustamise takistuseks võib saada kas või üks detail.

Täna pärastlõunal toimunud läbirääkimiste esimeses pooles keskendusid erakondade delegatsioonid riigieelarve küsimustele, päeva teises pooles arutleti haridus- ja kultuuripoliitika üle.

«Olen ka varem öelnud, et üksikutes detailides on eriarvamusi, ja samas on asju, milles oleme lähedastel positsioonidel,» ütles Mikser Postimehele, soovimata täpsustada, millistes küsimustes on võimuläbirääkimisi pidavad erakonnad ühel meelel. «Üksikute punktide väljatoomine segab edasiliikumist,» selgitas ta.

Mikser kinnitas, et mõlemad erakonnad tegelevad aktiivselt ühisosa otsimisega. «Ühisosa otsimine tähendab seda, et erimeelsusi tuleb lepitada. Kindlasti pole me veel nii kaugel, et saaks öelda, et midagi on kokku lepitud. Kui on üks detail, milles kokkulepet ei saavutata, võib see saada takistuseks kogu leppele,» lisas ta.

Lõpptulemus on 0 või 100, 50-protsendilist koalitsiooni pole olemas.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehe sõnul ei tegele Reformierakond ja sotsid oma programmide ühitamisega, kuna nad on võrdlemisi erinevatel positsioonidel, mis jääb nii ka pärast võimalikku koalitsioonilepet. «Kui suudame kokku leppida, mida ja kuidas teha selle aasta jooksul, siis see on piisav alus koalitsiooni moodustamiseks.»

Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsusliidu sündimise tõenäosust ei soovinud Mikser hinnata, selgitades, et lõpptulemusena tuleb kõik vaidlusalused küsimused lahendada. «Lõpptulemus on 0 või 100, 50-protsendilist koalitsiooni pole olemas.»

Mikser kinnitas, et kahe erakonna delegatsioonid kohtuvad läbirääkimisteks uuesti homme pärastlõunal, mil arutlusele tulevad põllumajandust, keskkonda ja energeetikat puudutavad küsimused.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles