Praxis: väikelapse ema ja isa töötagu mõlemad osalise ajaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähe mehi lastega kodus.
Vähe mehi lastega kodus. Illustratsioon: Allikas: Praxis

Poliitikauuringute keskus Praxis leidis vanemapuhkuse teemat uurides, et praegust süsteemi võiks muuta nii, et ema ja isa oleksid samaaegselt lapsepuhkusel ja töötaksid selle kõrvalt osakoormusega.

Praxise analüütik Helen Biin ütles, et see muudatus annaks lapsevanematele vabamad käed oma elu korraldamisel ning pealegi vajab vananev ja väikese iibega ühiskond rohkem töötajaid ja maksumaksjaid.

«Sellevõrra pikeneks vanemahüvitise maksmise aeg – näiteks lapse kolmeaastaseks saamiseni –, kusjuures hüvitise kogusumma ehk täispäevad kokku, mille eest hüvitist makstakse, jääks endiseks,» selgitas Biin.

Praegu võib töötada kuni 320 euro eest kuus, ilma et vanemahüvitis väheneks, kusjuures eelduseks on lapsehoolduspuhkuse katkestamine. See kord on ajale jalgu jäänud, kui arvestada kas või meie demograafilist olukorda ning tööjõu vähenemist. Osalise koormusega puhkamise võimaldamine looks paremad võimalused nii töötaja kui tööandja jaoks.»

«Naistele, kes tahavad käia väikelapse kõrvalt näiteks väikese koormusega tööl ja kvalifikatsiooni säilitada, oleks see ääretult kasulik.»

Analüütikute ettepaneku järgi võiks ema ja isa osaliselt samal ajal lapsehoolduspuhkusel olla, et tööd ja lapsehoidmist paindlikumalt korraldada.

«Naistele, kes tahavad käia väikelapse kõrvalt näiteks väikese koormusega tööl ja kvalifikatsiooni säilitada, oleks see ääretult kasulik,» lausus Biin. «Naine ei kao pooleteiseks aastaks ära ega pea ka uuesti õppima hakkama, kui lõpuks tööle tagasi tuleb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles