Europarlamendi saadikud süüdistavad Kallast reeglite rikkumises

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas laupäeval toimunud Reformierakonna ja Sotsiaaldmemokraatliku Erakonna läbirääkimistel.
Siim Kallas laupäeval toimunud Reformierakonna ja Sotsiaaldmemokraatliku Erakonna läbirääkimistel. Foto: Toomas Tatar

Euroopa Parlamendi kaheksa saadikut, teiste seas Eestist valitud Indrek Tarand, saatsid Euroopa Komisjoni presidendile José Manuel Barrosole kirja, milles süüdistavad Eesti peaministriks pürgivat transpordivolinikku Siim Kallast kehtivate reeglite rikkumises.

Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest
Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest

Saadikute sõnul sätestab Euroopa Komisjoni volinike tegevuskoodeksi artikkel 2.4 selgelt volinike sõltumatuse põhimõtte.

Euroopa Liidu lepingu artikkel 17 (3) ütleb «Oma kohustuste täitmisel peab Euroopa Komisjon olema täielikult sõltumatu. Euroopa Komisjoni liikmed ei tohi kunagi küsida või võtta vastu juhiseid  üheltki valitsuselt või teiselt institutsioonilt. Nad peavad hoiduma igasugusest tegevusest, mis ei sobi kokku nende kohustuste või ülesannete täitmisega.».

«Me peame informeerima teid, härra president Barrosot, et teie asetäitja ja transpordivolinik Siim Kallas on neid põhimõtteid rikkunud, kuna ta on praegu moodustamas Eestis valitsust, ilma et ta oleks ametlikult loobunud Euroopa Komisjoni voliniku positsioonist,» seisab saadikute kirjas.

Kirjale alla kirjutanud europarlamendi liikmed märkisid, et kujunenud olukorras ei saa Siim Kallas jätkata Euroopa Komisjoni volinikuna. Saadikute sõnul on ebaselge ka see, kuidas kavatseb Siim Kallas viia läbi plaani, et Euroopa Komisjoni uueks volinikuks saaks Eesti praegune peaminister Andrus Ansip.

Saadikud tõdesid, et olukorras, kus on algamas europarlamendi valimiskampaania, tekitab küsimusi, kuidas viia läbi uue voliniku kuulamine europarlamendi ees. Saadikud tõdesid, et uue voliniku ametissenimetamine ilma kuulamiseta europarlamendi ees rikub kehtivaid reegleid.

Kirjale on alla kirjutanud europarlamendi saadikud Indrek Tarand, Gerald Häfner, Reinhard Bütikofer, Marije Cornelissen, Bas Eickhout, Bart Staes, Angelika Werthmann ja Hannu Takkula.

Saadikud lisasid kirjale kronoloogilises järjekorras viited Postimehe artiklitele, mis kajastasid Siim Kallase otsust pürgida Eesti uueks peaministriks ja praeguse peaministri Andrus Ansipi tagasiastumist.

«On selge, et ta (Siim Kallas - toim) hoiab volinikukohta varuks, sest ta pole kindel, et Eesti parlament tema poolt hääletab. Oleks naeruväärne, kui ta jätkaks volinikuna pärast seda, kui parlament on ta maha hääletanud,» selgitas Roheliste / Euroopa Vabaliidu fraktsiooni kuuluv Tarand uudisteportaalile EUobserver.

Tarand heitis Kallasele ette ka Eesti avalikkuse eksitamist, kui ta väidab, et möödunud nädalal tagasi astunud peaminister Ansipist saab automaatselt tema asemel volinik. «Kallas ei maininud kunagi fakti, et volinikukandidaat peab saama Euroopa Parlamendi heakskiidu,» täpsustas Tarand.

Euroopa Liidu toimimise lepingu järgi võib Euroopa Kohus voliniku nõukogu või Euroopa Komisjoni enda taotlusel ametist tagandada, juhul kui ta nimetatud kohustusi rikub või on süüdi tõsises üleastumises.

Barroso esindaja kinnitas EUobserverile, et Kallas on komisjoni presidenti oma tegevusest informeerinud, kuid pole esitanud taotlust volinikukohalt lahkumiseks. Esindaja hinnangul võib Kallas seda ilmselt teha siis, kui ta nimetatakse peaministriks.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles