Ilves arutas sotsidega ootusi tulevase valitsuse poliitikale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaministrikandidaadi määramiseks konsultatsioone alustanud president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna esimesena Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esindajatega, kellega arutas poliitilist olukorda ja ootusi tulevase valitsuse poliitikale.

SDE esimees Sven Mikser ütles pärast kaks tundi kestnud kohtumist ajakirjanikele, et president võtab oma rolli peaministrikandidaadi nimetamisel väga tõsiselt ning tal on tulevasele valitsusele ja selle poliitikale oma ootused. Presidendile olulistest teemadest nimetas ta näiteks julgeolekut, majanduse arendamist ning infotehnoloogia võimaluste rakendamist riigihalduses.

«Usun, et need ootused ei sõltu väga palju sellest, milline koalitsiooni koosseis on. President tahab anda oma ootused teada kõigile erakondadele juhuks, kui nad peaksid järgmises valitsuskoalitsioonis või ka pärast valimisi moodustuvas koalitsioonis osalema,» lausus ta.

Mikseri sõnul arutati tänasel kohtumisel kõiki olulisi poliitikateemasid majandusest kuni infotehnoloogiani ning riigikaitsest keskkonnani, ehkki koalitsiooniläbirääkimisi punkt-punktilt läbi ei käidud. «Usun, et president on konsultatsioonide lõpuks saanud piisava selguse, kes on see poliitik, kellel võiks olla riigikogus häälteenamus, ja mis on see poliitika, mida võib oodata,» ütles ta.

Mikser kinnitas, et praegused Reformierakonnaga peetavad konsultatsioonid toimuvad konstruktiivselt ja heas usus, et parteidel on võimalik jõuda kokkuleppele ning moodustada ühine valitsus. Nädalavahetusel alanud konsultatsioonid jätkuvad täna pärastlõunal.

Mikseri sõnul on praegu veel punkte, milles kokkulepet pole saavutatud, kuid selle nimel tehakse tööd. «Me ei ole pannud mingisugust lõpptähtaega – kui me näeme, et me liigume edasi, siis jätkame läbirääkimisi nii kaua, kuni jõuame tulemuseni. Kui selgub, et edasiliikumine enam võimalik ei ole, siis jäävad läbirääkimised katki,» vastas ta küsimusele kõneluste ajagraafikust.

Ta nentis, et ka kõneluste nurjumine on võimalus, millega tuleb alati arvestada. «Kui SDE osalusega valitsust ei õnnestu moodustada praegu, siis jätkame tööd selle nimel, et seda saaks teha pärast 2015. aasta valimisi. Aga nagu öeldud, me ei ole käegalööjad. Praegu räägime konstruktiivselt ja heas usus läbi selle nimel, et teha valitsus teoks juba enne valimisi,» märkis Mikser.

Rääkides Reformierakonna valmisolekust konsulteerida ka oma senise võimupartneri Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL), ütles Mikser, et ilmselt soovib erakond hoida mingid otsad lahti juhuks, kui praegused kõnelused ei peaks valitsusliidu loomiseni viima. «Ma ei võta seda ülemäära tõsiselt ega traagiliselt,» lausus ta ning lisas, et Eesti riik valitsemata ei jää.

Mikseri sõnul saab ametisse kas üks või teine valitsus, kes täidab seda rolli kuni aasta pärast toimuvate riigikogu valimisteni. Lõplikult ei välistanud ta ka erakorraliste valimiste toimumist, ehkki möönis, et selle tõenäosus on väga väike. «Mis puudutab läbirääkimisi, siis Reformierakond on kinnitanud, et ühed läbirääkimised korraga, nii et paralleelselt nad IRLiga minule teadaolevalt ei kõnele,» lisas ta.

IRLi viimaste päevade käitumist hindas Mikser «ehk pisut liiga hüsteeriliseks». «Nende käitumine viitab sellele, et nad on ilmselt leppinud mõttega, et neil tuleb lahkuda,» lausus ta ning avaldas arvamust, et valitsuskoalitsioonist on võimalik lahkuda ka väärikamalt.

Kommenteerides jutte vasakpöördest, ütles ta, et kindlasti on poliitika, mida hakkab tegema sotsiaaldemokraatide osalusega valitsus, sotsiaaldemokraatlikum kui mõnel teisel koalitsioonil. «Pööre on dramaatiline sõnakasutus, mis püüab justkui viidata mingi kursi vägivaldsele muutmisele. Kõik tegutseme ju põhiseaduse ja teiste seaduste raamides ning iga erakonna eesmärk on poliitikat teostada valitsuskoalitsioonis. Kindlasti selline poliitiline propaganda kuulub erakondade arsenali,» märkis Mikser.

Riigikogu valimised toimuvad järgmise aasta 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles