Poola peaminister: Saksa sõltuvus Vene gaasist ohustab Euroopat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi tehnik uurib gaasitorude rõhumõõturit.
Gazpromi tehnik uurib gaasitorude rõhumõõturit. Foto: SCANPIX

Poola valitusjuhi Donald Tuski sõnul kujutab Saksamaa sõltuvus Vene maagaasist ohtu Euroopa riikide suveräänsusele.

«Saksa sõltuvus Vene gaasist võib efektiivselt piirata Euroopa suveräänsust. Ma ei kahtle selles,» ütles Tusk enne kolmapäeval Varssavis toimuvat kohtumist Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga.

Kogu Saksmaal tarbitavast gaasist moodustab import Venemaalt umbes kolmandiku. Seejuures jõuab suurem osa Vene maagaasist Saksamaale Ukraina kaudu.

«Ukraina küsimus on Euroopa Liidu tuleviku julgeoleku teema,» ütles Tusk, kelle sõnul peab 28-liikmeline ühendus üle vaatama oma energiapoliitika.  

«Praegune õhkkond ja gaasipoliitika võib kujutada ohtu kogu Euroopa julgeolekule ja suveräänsusele.»

«Ma räägin Merkeliga väga avatult, rõhutades, et praegune õhkkond ja gaasipoliitika võib kujutada ohtu kogu Euroopa julgeolekule ja suveräänsusele,» lisas Tusk. «Ma esitan oma nägemuse poliitilistest ohtudest, mis on seotud sõltuvusega Vene gaasist ja rahast.»

«Mõistagi ei kehti see ainult Saksamaa kohta, kuid viimastel aastatel on Saksamaa tugev näide sellisest nähtusest,» täpsustas Tusk.

Poola peaministri sõnul soovib ta kohtumisel Merkeliga arutada seda, kuidas teatud majanduslikud otsused üle vaadata, et vältida «Euroopa halvatust» ajal, mil tegutseda tuleb kiiresti ning vajalik on ühine ja selge seisukoht.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles