Ilves: ennetähtaegsed valimised oleks Eestile halb variant

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi kohtumine SDE esindajatega.
Presidendi kohtumine SDE esindajatega. Foto: Presidendi kantselei

Peaministrikandidaadi määramiseks konsultatsioone alustanud president Toomas Hendrik Ilves ütles, et soovib näha parlamendiparteide valmisolekut moodustada koalitsioon, sest ennetähtaegsed parlamendivalimised oleks Eestile halb variant.

Esimesena käisid täna Ilvesega kohtumas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajad, kes alustasid juba nädalavahetusel Reformierakonnaga uue võimuliidu loomiseks konsultatsioone. Pärastlõunal kohtusid presidendiga Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud, homme toimub kohtumine Keskerakonna ning kolmapäeval Reformierakonna juhtidega.

Ilves kinnitas pressiteates, et määrab peaministrikandidaadiks inimese, kellele riigikogu enamus annab eeldatavasti ka volitused valitsuse moodustamiseks. «Seega soovin enne näha parlamendierakondade valmisolekut koalitsiooni loomiseks,» ütles ta pärast tänaseid kohtumisi.

Tema sõnul vajab Eesti valitsust, kel on riigikogu enamuse toetus. «Ennetähtaegsed parlamendivalimised oleksid Eestile halb variant, eriti praeguses välispoliitilises olukorras meie lähinaabruses,» lisas Ilves.

President arutas erakondade esindajatega nii võimalikke peaministrikandidaate ja uue valitsusliidu koosseisu kui ka seisukohti algatatud reformide saatusest ning arvamusi hariduse, julgeoleku, transpordi- ja energiataristu, omavalitsusreformi, e-riigi, Euroopa Liidu tuleviku, tervishoiu, majanduse ja maksupoliitika valdkonnas. «Ma tahan teada, milliseid lahendusi näevad parlamendierakonnad, kes annavad näo järgmisele valitsusele,» ütles Ilves presidendi kantselei teatel.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip esitas presidendile tagasiastumisteate eelmise nädala teisipäeval ning presidendil on sellest alates 14 päeva, et määrata peaministrikandidaat ja teha talle ülesandeks moodustada järgmine valitsus.

Peaministrikandidaat peab esitama omakorda 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles