Abituriendid said matemaatikaeksamil kõigi aegade parima tulemuse

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Esialgsete tulemuste järgi olid tänavuse matemaatika riigieksami tulemused üle ootuste head – koguni parimad kõikide aastate võrdluses.


Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse matemaatika peaspetsialist Deivi Taal ütles, et matemaatika riigieksami keskmine tulemus oli esialgsetel andmetel 58,4 punkti, mis on kõikide aastate võrdluses parim tulemus.

«Mis on selle põhjuseks? Vara öelda, sest tegu on tõesti väga esialgsete andmetega ja põhjapanevaid järeldusi ei saa ega tohi kohe teha. Eksamiülesannete ja tulemuste põhjalik analüüs seisab alles ees,» rääkis ta.

Eelmisel aastal oli keskmine tulemus 52,2 punkti, 2008. aastal 58,2 ja 2007. aastal 49,3 punkti.

Taal pidas võimalikuks, et tänavu eksamit teinud noored olid nn tark aastakäik, väga heade teadmistega ja tugeva ettevalmistusega, ja tegid adekvaatse eksamivaliku. «Esialgu võib öelda, et süvaõppega klasside õpilastele oli eksam kerge sooritada,» lisas ta.

Samas nentis Taal, et ka humanitaarsuuna õpilased, kes tänavu matemaatikaeksami valisid, said sellega kenasti hakkama. «Tore on see, ligi 80 eksaminandi sai maksimumtulemuse 100 punkti – eelmisel aastal 31 – ja sama palju oli ka 99 punkti saajaid,» ütles ta. Kokku oli matemaatika riigieksamile registreerunuid 4812.

Harjumaa Loo keskkooli matemaatikaõpetaja Allar Veelmaa sõnul võib aga tänavusi tulemusi pidada ootuspäraseks. «Mõni punkt siia-sinna on loterii ning palju sõltub parandamisest ja sellest, mis seisukoha võtavad parandajad pisivigade suhtes,» lausus ta.

Veelmaa lisas, et eksamiküsimused tundusid talle igavad. «Koostajatel on vist fantaasia otsa saanud, varem üritasid nad ikka sellised asju sisse panna, et oleks raske lahendada või oleks mõni varjatud nüanss sees,» kirjeldas ta.

Veelmaa sõnul on eksamikeskus olnud seda meelt, et eksam on hästi koostatud, kui kahel järjestikusel aastal ei erine eksami keskmine tulemus rohkem kui viis punkti.
«Praegu on see vahe veidi üle viie. Selle järgi ei saa väga öelda, et laste matemaatikateadmistes on mingi suur nihe toimunud,» rääkis õpetaja.

Eksamikeskuse infojuhi Madli Leikopi sõnul oli eilseil andmeil SMS-teavituse eksamitulemustest tellinud 12 000 eksaminandi, kellele saadetakse kokku 33 000 SMS-teavitust. Eile läksid välja näiteks ühiskonnaõpetuse riigieksami tulemused.

Apelleerida saab tulemusi pärast e-riigieksamitunnistuste kättesaadavaks tegemist pärast 20. juunit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles