Sotsid: uus võimuliit oleks praegusest ühemõtteliselt rohelisem

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide konsultatsioonid
Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide konsultatsioonid Foto: Toomas Tatar / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esindajad kinnitasid täna pärast järjekordset kohtumist Reformierakonna delegatsiooniga, et uus koalitsioon tuleks praegusest võimuliidust ühemõtteliselt rohelisem.

Delegatsioonid arutasid täna keskkonna-, energeetika-, maaelu- ja põllumajanduse küsimusi ning kohtumise järel nentisid mõlema erakonna poliitikud, et keerulisi küsimusi oli palju.

SDE riigikogu fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor ütles Postimehele, et täna kõne all olnud teemades on asju, kus üksmeel sündis üsna ruttu, kuid ka asju, kus on vaidlemist rohkem. «Säravaid uudiseid me enne ei paku, kui kõik asjad on kokku lepitud,» lausus ta.

Siiski avaldas ta, et uus võimuliit tuleks selgelt ja ühemõtteliselt rohelisem, kui on praegune Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioon.

SDE peasekretär Indrek Saar kinnitas samuti, et kui sotsiaaldemokraadid peaksid moodustama Reformierakonnaga koalitsiooni, oleks see tunduvalt keskkonnasõbralikum ning energeetikas senisest oluliselt moodsam.

Nendest teemadest, kus on oodata keerulisi kõnelusi, nimetas Saar nii põllumajanduse rahastamist kui ka demokraatia valdkonna probleeme. «Traditsiooniliselt on meie arusaam sellest, kuidas demokraatiat korraldatakse, olnud Reformierakonnast radikaalselt erinev. Kindlasti see on üks koht, kus on tulised vaidlused ees seismas,» lausus ta.

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees, sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev nimetas konsulteerijate ühise murena ka seda, kuidas viia soovid ja eelarvevõimalused tasakaalu. «See on kindlasti üks teema, millega me jätkuvalt tegeleme. Siin on ka aruteluruumi veel piisavalt,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraatide sõnul jätkuvad konsultatsioonid homme ennelõunal sisejulgeoleku, õiguskorra ja riigireformi teemadega ning kolmapäeval alustatakse arutelu nii sotsiaalvaldkonna küsimuste kui ka Rahvakogu protsessist ajendatud ja sotside poolt demokraatiapaketiks nimetatud ettepanekute üle.

Võimalikust ajagraafikust rääkides ütlesid nad, et ideaalis võiksid kõnelused lõpule jõuda 19. märtsi hilisõhtuks ehk enne 20. märtsil toimuvaid riigikogu juhatuse valimisi. «On selge, et ükskõik milline see koalitsioon on, kõik koalitsioonid tahaksid, et juhatus oleks nende nägu. Ei ole mõtet töötada juhatusega, mis esindab eelkõige opositsiooni,» ütles peasekretär Saar.

Reformierakonna ja SDE poliitikud alustasid uue võimuliidu moodustamiseks konsultatsioone sel nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles