Lähedased võitlevad jääkamakaohvri parima ravi eest

Aleksei Günter
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milana Kaštanova.
Milana Kaštanova. Foto: Erakogu

Milana Kaštanova on pärast Peterburis saanud peatraumat teadvuseta olnud juba 120 päeva. Samal ajal kui lähedased koguvad raha naise raviks Saksamaal, uurivad arstid ja haigekassa võimalusi tema rehabilitatsiooniks Eestis, kirjutab Aleksei Günter.

5. veebruaril oli Kaštanova teel Peterburis tegutsevasse Ida-Euroopa Psühhoanalüüsi Instituuti, kus ta õppis, kui talle kukkus mitmekümne meetri kõrguselt pähe jääkamakas, mille olid alla visanud katust puhastanud töölised. Pärast ravi Peterburi haiglates toodi Kaštanova 27. mail Tallinna ja praegu on ta Põhja-Eesti regionaalhaigla intensiivravi palatis.

Mustamäel asuvat haiglat külastavad iga päev naise abikaasa Irinei Kalatšov ning vanemad Vadim ja Jelena Kaštanov. 31. mail tehti Kaštanovale haiglas tomograafia, kolmapäeval anti teada tulemused, mis ei ole kuigi lohutavad: taastumisprognoosid on endiselt halvad.

«Venemaal rääkisid arstid, et Eestis pole rehabilitatsioonivõimalusi, aga Saksamaal on. Prognoos polnud kuigi hea, kuid rehabilitatsioonivõimalusi välistada ei tohi,» rääkis Milana isa kesknädalal Põhja-Eesti regionaalhaigla juures pool tundi enne enda ja väimehe järjekordset kohtumist arstidega.

Kulukas ravi

Vadim Kaštanov on taksojuht, kuid veebruarist saadik ta enam ei tööta, vaid pühendab kogu oma aja tütrele. Jelena Kaštanova on õmbleja. Milana abikaasa Irinei on lõpetamas ülikoolis teist kursust ning töötab vabakutselise disainerina.

Pere sissetulekutest läheb ravikuludeks väga suur summa. Pereisa sõnul on nad Venemaal raviks kulutanud umbes 80 000 rubla ehk ligi 33 000 krooni.

Kaštanova ravi Peterburi Maria haiglas läks esimestel päevadel maksma 9000 eurot (üle 140 000 krooni), mille kattis kindlustus. Ravi Venemaa sõjaväemeditsiini akadeemias maksis 800 000 rubla (330 000 krooni), sellest 700 000 rubla saadi sponsoritelt, kelle leidis kiirelt Peterburi linnavalitsus, kui kohalikus ajakirjanduses oli selle õnnetuse pärast kära tõusnud.

Kaštanova isa on isegi saatnud kirja Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile palvega aidata uurimises ja teha kindlaks, kas õnnetuse süüdlane saab ikka karistada. Oma vastuses kirjutas presidendi administratsioon, et saatis kirja edasi Peterburi prokuratuurile.

Praegu kogub perekond raha naise raviks Saksamaal, Kölni haiglas RehaNova. Kalatšovi sõnul maksab üks ravipäev 1000 eurot, minimaalne summa, millega võiks sinna sõita, on 80 000 eurot (umbes 1,25 miljonit krooni). Selle summa sees on transpordikulud, kaks kuud ravi ja võimalik operatsioon.

Pere on kaalunud ka ravimist Venemaal, kuid sealsed meedikud Polenovi-nimelisest neurokirurgia instituudist teatasid, et neil pole niisuguste traumadega tegemist olnud tosin aastat ja nad ei saa tulemust garanteerida. Pealegi on Kaštanova Eesti kodanik, mistõttu läheks tema ravimine Peterburis maksma 36 000 rubla ehk 14 400 krooni päevas, mis on Kölniga pea võrdne summa.

Avaldus haigekassale

Kaštanovitel on õnnestunud koguda juba 23 000 eurot. Kalatšovi sõnul on kõige tõenäolisem variant jätta Milana Põhja-Eesti regionaalhaiglasse selle ajani, kuni nad Kölni jaoks vajaliku raha kokku saavad.

Veel oleks võimalik Kaštanovat ravida Iisraelis, kuid teda lennukiga transportida oleks riskantne, samuti muudaks ravi rahastamise keerulisemaks asjaolu, et Iisrael ei ole Euroopa Liidu riik.

Haigekassa vastas kolmapäeval Kaštanovat puudutavatele küsimustele lühidalt: «Haigekassa pole Milana Kaštanovalt avaldust saanud.»

Avalduse esitasid Kaštanova lähedased neljapäeval. Naise abikaasa sõnul sisaldab avaldus ka palvet moodustada komisjon lahendamaks välismaal ravimise finantseerimise küsimust. «Loodame, et haigekassa katab kas või 50 protsenti ravikuludest Saksamaal,» rääkis Kalatšov.

Kaštanoval on õigus tasuta ravile Eestis. Põhja-Eesti regionaalhaigla avalike suhete juht Inga Lill ütles, et Eestis on võimalusi naise raviks ja rehabilitatsiooniks, alates aktiivsest ravist ja rehabilitatsioonist kuni tema põetamiseni.

Lille sõnul saab Kaštanova praegu maksimaalselt head ravi ja naist teise haiglasse üle viia on võimatu enne tema seisundi stabiliseerumist.

Vadim Kaštanov palus eriliselt tänada kõiki, kes on aidanud tema tütart ja peret kõigi nende raskete kuude jooksul. «Täname arste, täname Eesti peakonsulaadi töötajaid Peterburis ja ajakirjanikke,» ütles ta. «Kunagi ütleb Milanka ise kõigile aitäh.»

Neli kuud õnnetusest

•    Jääkamakas kukkus Milana Kaštanovale pähe Peterburi linnatänaval tänavu 5. veebruaril.

•    Naine toimetati Maria haiglasse äärmiselt raskes seisus, siis viidi ta üle sõjaväemeditsiini akadeemiasse. Talle on tehtud kaks ajuoperatsiooni ja koomast on ta sujuvalt üle läinud püsivasse vegetatiivsesse seisundisse.

•    Pärast ravi Peterburi haiglates toodi Kaštanova 27. mail Tallinna ja praegu on ta Põhja-Eesti regionaalhaigla intensiivravi palatis.

•    Hingamisaparaati Kaštanova praegu ei vaja, kuid ta ei ole kordagi teadvusele tulnud. Ka oma 22. sünnipäeva 26. märtsil veetis naine Peterburi sõjaväemeditsiini akadeemias.

•    Peterburis jätkub praegu kohtuasi, milles Kaštanovite pere nõuab kompensatsiooni kommunaalfirmalt Žilkomservis nr 2. Järgmine istung on 21. juunil, kohtuotsuseni läheb vähemalt neli kuud, kompensatsiooni saamise aeg on teadmata.

•    Kriminaalasi «Žilkomservis nr 2» vastu on veel uurimisjärgus.

•    Kaštanova peret saab rahaliselt aidata ülekandega tema ema Jelena Kaštanova kontole Swedbankis (saaja nimi: Jelena Kastanova; konto number: 1102861667).

Uudiseid Milana kohta saab lugeda Irinei Kalatšovi venekeelsest blogist irinei-ru.livejournal.com.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles