Reformierakond ja sotsid jätkavad konsultatsioone

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui eile olid Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esindajate kohtumisel kõne all keskkonna-, energeetika-, maaelu- ja põllumajanduse küsimused, siis täna keskenduti sisejulgeoleku, õiguskorra ja riigireformi teemadele.

SDE juhatusse kuuluv Andres Anvelt ütles Postimehele, et täna arutlusel olnud küsimustes ei ole parteidel väga palju erimeelsusi. «Ainuüksi sellepärast, et kui räägime õiguskorrast ja sisejulgeolekust, siis need on Eestis küllaltki hästi toimivad süsteemid. Neid lammutada ei ole mõtet,» lausus ta.

Anvelti sõnul peaksid sisejulgeoleku valdkonna senised prioriteedid paika jääma ning lisaks tuleks tähelepanu pöörata perevägivalla vastasele võitlusele. Õiguskorra teemade puhul on tema sõnul küsimus, kuidas jätkata seniste reformidega, mis käsitlevad näiteks kohtumenetluse kiirendamist või karistusõiguse revisjoni.

Uue teemana räägiti täna riigireformist, ilma milleta ei hakka Anvelti sõnul toimima ka haldusreform. «Kui oleme tulnud väga saksalikust riigijuhtimise süsteemist, siis võiks vaadata ringi põhjamaades, kus riigijuhtimise ministeeriumide tase on natuke paindlikum ja suudab kiiremini reageerida nendele murekohtadele, mis ühiskonnas tekivad,» ütles ta.

Kui juba varem on konsultatsioone pidavad poliitikud rääkinud soovist tõsta riigieelarvest palgasaajate palka, siis Anvelti sõnul hõlmab see teiste seas kindlasti ka politseinikke ja päästjaid. Küsimus, kuidas leida palgatõusuks raha, on tema kinnitusel nende kohtumiste kõige raskem ülesanne. «Ei tahaks nendel teemadel väga palju rääkida, kuni pole jõutud konsensusele,» märkis ta, kuid kinnitas, et laual on ettepanekuid palju.

Samas lükkas ta tagasi Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare tänase väite, justkui oleks konsultatsioonidel tuluallikana räägitud riigiettevõtete erastamisest. «Võib-olla ma pole sellel koosolekul kohal olnud, aga ma pole sellest küll midagi kuulnud. Ma ei usu seda hästi,» lisas Anvelt.

Kohtumised jätkuvad homme

Poliitikute kohtumised jätkuvad homme pärastlõunal, mil algab arutelu nii sotsiaalvaldkonna küsimuste kui ka demokraatia valdkonna probleemide üle.

Homme hommikul koguneb poliitilist olukorda arutama Reformierakonna juhatus, misjärel kohtuvad partei juhid president Toomas Hendrik Ilvesega. Eile peaministrikandidaadi määramiseks konsultatsioone alustanud president on juba kohtunud SDE ning Isamaa ja Res Publica Liidu esindajatega ning täna toimub kohtumine ka Keskerakonna delegatsiooniga. Peaministrikandidaadi määramiseks on presidendil aega järgmise nädala alguseni.

SDE juhatus koguneb konsultatsioonide seisu arutama homme õhtul. Anvelt ütles, et juhatus peab kokkuvõttes jõudma arusaamiseni, kas jätkata Reformierakonnaga koostööd. Samuti on tema sõnul võimalik, et juba lähiajaks kutsutakse kokku erakonna volikogu, kes peab põhikirja järgi koalitsiooni moodustamise kinnitama.

Reformierakonna ja SDE poliitikud alustasid uue võimuliidu loomiseks konsultatsioone nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles