Riigikogu võib otsustada lapsetoetuste tõstmise juba aprillis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisel pidas riigikogu pikki ööistungeid, sest SDE võttis toetuste tõusu nõudes riigieelarve arutelul vaheaegu.
Sügisel pidas riigikogu pikki ööistungeid, sest SDE võttis toetuste tõusu nõudes riigieelarve arutelul vaheaegu. Foto: Toomas Huik / Postimees

Parlamendi sotsiaalkomisjon otsustas täna toetada pere esimese ja teise lapse eest makstava lapsetoetuse kolmekordistamist alates 2015. aastast.

Sotsiaalkomisjoni esimees, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Margus Tsahkna ütles Postimehele, et komisjon otsustas saata sotsiaaldemokraatide algatatud eelnõu teisele lugemisele 8. aprillil. Kui teine lugemine lõpetatakse, toimub 10. aprillil eelnõu lõpphääletus.

Tsahkna avaldas lootust, et toetuste tõstmine kujuneb parlamendis erakondadeüleseks otsuseks. «Kuna Reformierakonna meelemuutus on tekitanud olukorra, kus toetuste tõusu suhtes tekkis konsensus, saab see otsustatud ja juba järgmise aasta eelarve koostamisel saab toetuste tõusuga arvestada,» lausus ta.

Komisjonis toimunud hääletuse tulemust ei soostunud Tsahkna avalikustama, kuid ütles, et eelnõuga edasimineku vastu keegi ei olnud.

Komisjoni kuuluv reformierakondlane Rein Aidma ei soovinud avaldada sedagi, kuidas hääletasid Reformierakonna liikmed. Ta ütles vaid seadusele viidates, et parlamendikomisjonide istungid on kinnised.

Samuti märkis ta, et sotsiaalkomisjon saadab järelepärimise rahanduskomisjonile, et kooskõlastada võimalikke katteallikaid. «Seda loomulikult ei saa teha varem, kui alles uue eelarve moodustamisel,» ütles Aidma napis kommentaaris Postimehele.

Eelnõu algatas praegu opositsiooni kuuluv, kuid Reformierakonnaga uue võimuliidu loomiseks konsultatsioone pidav Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) juba 2011. aasta aprillis, vaid paar nädalat pärast uue parlamendikoosseisu kogunemist. Esimese lugemise läbis eelnõu sama aasta juuni keskel.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof avaldas täna heameelt, et lõpuks ometi on jää hakanud sulama. Tema sõnul aitab toetuste suurenemine kaasa sündimuse tõusule ja toetab kõigi laste täisväärtuslikku arengut.  «Ootused lastetoetuse tõusule on täna väga suured,» lausus ta riigikogu teatel.

Eelnõuga soovivad sotsiaaldemokraadid kolmekordistada pere esimese ja teise lapse eest makstava lapsetoetuse, mis kasvaks ühe lapse kohta seega 19,18 eurolt 57,54 eurole kuus. Kolmanda ja iga järgneva lapse kohta on toetus juba praegu 76,72 eurot ning 2015. aasta algusest tõuseb see 95,9 euroni.

Eelnõu seletuskirja kohaselt paraneks toetuste tõstmisel 166 000 perekonna majanduslik toimetulek. Riigieelarvest nõuaks muudatus sotsiaaldemokraatide toonasel hinnangul 109 miljonit eurot aastas.

Lapsetoetuste kolmekordistamine oli SDE üks valimislubadus 2011. aastal toimunud riigikogu valimiste kampaanias. Toetuste tõstmist taotlesid nad venitamistaktikat kasutades ka mullu sügisel riigieelarve eelnõu teisel lugemisel, praegu aga on SDE seadnud selle Reformierakonnaga võimaliku koalitsiooni moodustamise tingimuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles