IRL näppab sotsidelt lastetoetuste tõusu au

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Urmas Reinsalu käis eile järgmise valitsuse moodustamise üle arutlemas president Toomas Hendrik Ilvese juures Kadriorus.
IRLi esimees Urmas Reinsalu käis eile järgmise valitsuse moodustamise üle arutlemas president Toomas Hendrik Ilvese juures Kadriorus. Foto: Erik Prozes / Postimees

Sotsiaaldemokraatide eelnõu esimese ja teise lapse toetuse tõstmiseks, mille IRL üles soojendas, võib jõuda juba tuleval nädalal riigikogus lõpphääletusele.

Isamaaliit üritab kiirelt, veel Andrus Ansipi valitsuse ajal viia ellu lastetoetuste tõusu, mida opositsioon on nõudnud aastaid. See võtaks sotsidel käest ühe põhiargumendi, miks minna koos Reformierakonnaga valitsusse. Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna võttis eile ootamatult kalevi alt välja sotside 2011. aasta aprillis algatatud peretoetuste eelnõu number 11SE, mille algne mõte oli kolmekordistada esimese ja teise lapse eest makstav toetus juba 2012. aasta algusest.

IRL tõstis sotside vana eelnõu taas sotsiaalkomisjonis lauale ning täna on see juba komisjonis ametlikult päevakorras. Tõenäoliselt võib esimese ja teise lapse toetuse kolmekordne tõstmine olla järgmisel nädalal juba Toompeal lõpphääletusel.

Tulemusena võiks esimese ja teise lapse toetus 2015. aasta algusest tõusta praeguse 19,18 euro asemel 57,54 euroni lapse kohta.

Selle intrigeeriva käiguga lõi järgmisest valitsusest ilmselt välja jääv IRL ühe hoobiga kaks kärbest. Esiteks seatakse mõneti ebamugavasse seisu Reformierakonnaga võimukõnelusi pidavad sotsid, sest neil jääb nüüd kaks valikut: kas omaenda eelnõule avalikult pidurit tõmmata või käituda ebaviisakalt kõneluste partneri Reformierakonna suhtes, kellega pole lastetoetuse tõstmise detaile veel kokku lepitud.

Teiseks aga võib lastetoetuste märgatav tõstmine riigikogus sellises olukorras ka läbi minna. See tähendaks, et teatud hulk mainepunkte suurema toetuse eest langeb ka IRLi ning Keskerakonna saagiks, kes saaksid 2015. aasta valimiskampaania käigus osutada, et nemadki korraldasid lastetoetuste tõusu ning see ei olnud sugugi ainult oravate-sotside hetkel kujuneva koalitsiooni teene.

«Ilmselt hakkas IRL sahtleid koristama ja leidis sealt üles meie eelnõud. Oleme muidugi tänulikud, et neile tähelepanu pööratakse,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.

Tegemist on ühe esimese seaduseelnõuga, mis riigikogu selles koosseisus üldse sisse anti. Lastetoetuste kolmekordistamine läbis 2011. aasta suvel parlamendisaalis esimese arutelu, aga pandi seejärel võimuliidu enamuse toel sotsiaalkomisjoni sahtlisse. Sarnane saatus tabab riigikogus tüüpiliselt eelnõusid, mida koalitsioon ei toeta, kuid mille menetlusest välja hääletamine saalis võiks tuua avalikkuses negatiivset vastukaja.

Sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna ütles eile Postimehele, et lastetoetuste tõstmiseks pole vaja ära oodata uut valitsust. «Kui kõik erakonnad on teatanud, et on poolt, siis mida varem, seda parem,» kinnitas ta.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson lisas, et nemadki on valmis saalis toetuste tõusule poolthääle andma, meenutades, et tsentristid üritasid lastetoetuste tõstmist saavutada juba mullu nn ööistungite käigus.

Seega oleks IRLil, Keskerakonnal ja sotsidel võimalik otsus ära teha isegi juhul, kui Reformierakond selle poolt ei hääleta.

Eiki Nestor eile siiski kiirustada ei soovinud, sõnades, et kindlasti minnakse lastetoetuse tõstmisega edasi, kuid eelnõu vastuvõtmiseks tuleb leida vajalikele summadele katteallikad, mis rahuldaksid riigikogu enamust.

Lastetoetuste kolmekordistamine esimese ja teise lapse puhul läheks sotsiaalministeeriumi kinnitusel maksma umbes 108 miljonit eurot aastas. See on väga suur summa, arvestades, et rahandusministeerium küsis juba aasta algul ministeeriumidelt ettepanekuid 56 miljoni euro kokkuhoidmiseks järgmise aasta eelarvest.

Tsahkna ütles samas katteallikate kohta nii: «Kui on poliitiline tahe, leitakse ka katteallikas.»

Üpris sarnase triki tegi IRL eile ka rahanduskomisjoni sahtlis vindunud sotside ja Keskerakonna eelnõudega, millega soovitakse vabastada töötajate sportimise toetamine tööandjate jaoks erisoodustusmaksust.

Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul arutatakse neid eelnõusid komisjonis uuesti juba sel neljapäeval, ning siis selgub, mis edasi saab. «Mina olen sportimise vabastust erisoodustusmaksust alati toetanud, kuid tean, et rahandusminister on selle vastu,» lausus ta.

Eile külastasid nii sotside kui IRLi delegatsioon Kadriorgu ning vestlesid järgmise valitsuse teemal president Toomas Hendrik Ilvesega. Täna on Keskerakonna esinduse kord. Eile õhtul toimus Olümpia hotellis ka sotside ja Reformierakonna kolmas kõnelustevoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles