USA senaator süüdistab CIAd üleastumistes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dianne Feinstein.
Dianne Feinstein. Foto: SCANPIX

USA senaatori Dianne Feinsteini sõnul otsisid Luure Keskagentuuri (CIA) töötajad ebaseaduslikult läbi senati töötajate arvutid.

Senati luurekomisjoni juhi Feinsteini sõnul otsiti läbi nende töötajate arvutid, kes uurisid CIA endise vastuolulise ülekuulamisprogrammiga seonduvat ja koostasid selle kohta ka raportit. Bushi-aegne ülekuulamisprogramm sisaldas muude võtete hulgas «vettekastmist», mis simuleerib uputamist ja mida peetakse piinamiseks. See meetod on hakanud sümboliseerima USA eelmise valitsuse liialdusi võitluses terrorismiga.

«Mul on suuri kahtlusi, et CIA kontroll võib olla rikkunud Ühendriikide põhiseadusega sätestatud võimude lahususe printsiipi,» ütles Feinstein. «Ma palusin neil vabandada ja tunnistada, et arvutite läbiotsimine CIA poolt oli sobimatu,» lisas Feinstein, kelle sõnul pole tema nõudmisi aga täidetud.

CIA juht John Brennan eitas aga Feinsteini väiteid. «Miski ei saa tõest kaugemal olla,» kinnitas Brennan. «Me ei teeks seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles