Vällik isapuhkusest: arvestada tuleb ka homopaaridega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vällik
Martin Vällik Foto: SCANPIX

Portaali Skeptik.ee eestvedaja Martin Vällik, kel on lapsega kodus olemise kogemus, peab vanemapuhkuse reformimise juures oluliseks seda, et seadusemuutused oleksid sooneutraalsed.

«Soolise võrdsuse suurendamine, algul kasvõi väikese sunniga, tuleb kasuks meile kõigile – meestele, naistele, muidugi peres kasvavatele lastele, kes saavad suhelda mõlema vanemaga,» leidis ta.

«Pean aga oluliseks ära märkida, et loodavad muudatused oleksid sooneutraalsed, kuna de facto on Eestis lastega peresid, kus mõlemad vanemad on samast soost. Neid peresid ei saa ega tohi selle asjaolu pärast kehvemasse või väiksemate valikute olukorda seada. Tulevikus niikuinii seadustatakse ka Eestis samasooliste inimeste abielud, siis oleks üks seadus vähem parandada,» selgitas ta.

Välliku sõnul peaksid seadused olema sellised, et mõlemad vanemad saaksid oma elukorraldust võimalikult paindlikult sättida. Ta tõi ka välja, et kuigi seadus võib olla kirjutatud hästi, on normaalne, et osa inimesi hoiab selle täitmisest hea tahte puudumise tõttu kõrvale. «Näiteks osalise tööajaga või paindliku graafikuga töötamise võimaldamine sõltub paljugi tööandja heast tahtest, kuid seda ei pruugi alati ju olla,» tõi ta näite.

Eile avaldas uuringukeskus Praxis analüüsitulemused, mille põhjal soovitab Eestis sisse viia kohustusliku vähemalt kuupikkuse isapuhkuse ning muuta vanemahüvitise maksmise korda nii, et ema ja isa saaksid korraga vanemapuhkust võtta ja samal ajal osalise ajaga tööl käia, jagades lapsega kodus olemist igapäevaselt omavahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles