Steinmeier rõhutas ka Leedus toetust Balti riikide julgeolekule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank Walter Steinmeier kohtus Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga.
Frank Walter Steinmeier kohtus Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga. Foto: SCANPIX

Saksa välisminister Frank Walter Steinmeier kinnitas teisipäeval ka Vilniuses toetust Balti riikide julgeolekule seoses murega sündmuste arengu pärast Ukrainas, lisades, et Euroopa Liit peab arutama uusi samme vastuseks Krimmi kriisile, mille on põhjustanud nädalavahetuseks kavandatud rahvahääletus Venemaaga ühinemise üle.

Leedu liidrid rõhutasid omakorda, et Euroopa reageering Venemaa agressioonile on juba hiljaks jäänud.

«Me mõistame Eesti, Läti ja Leedu rahva muret Venemaa pärast seoses praeguse olukorraga Ukrainas ja Krimmis. Ma olen öelnud, et me ei jäta neid üksi. Teie kartused on mure meie kõigi jaoks, teie probleemid on meie probleemid. Need on meie Euroopa ühised probleemid,» ütles Steinmeier Vilniuses pressikonverentsil, lõpetades ringsõidu kolmes Balti riigis.

Steinmeier ütles pärast kohtumist Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga, et Euroopa Liit ei tunnusta Krimmi lahkulöömist Ukrainast ning püüab «leida olukorrale lahenduse diplomaatiliste vahenditega».

Saksa välisminister ei täpsustanud võimalikke sanktsioone Venemaa vastu, kuid ütles, et edasisi meetmeid arutatakse ELi ministrite ja liidrite tasandil, kui nädalavahetusele kavandatud rahvahääletus Krimmi ühinemise üle Venemaaga tõepoolest aset leiab.

«Kui referendum Krimmis sel nädalavahetusel peaks toimuma ning otsustama, et Venemaa saab Krimmi, siis meie Euroopas vaatame pärast nädalavahetust, milliseid edasisi samme me peaksime astuma,» ütles Steinmeier.

«Meie, välisministrid, oleme arutanud väga selgel viisil, kuidas me reageerime ning mida me järgmisena peaksime tegema, milliseid samme me astume. Me arutame seda Euroopa tippkohtumisel,» ütles Saksa välisminister.

Leedu president ütles oma nõuniku Jovita Neliupsiene vahendusel, et olukord Krimmis halveneb arvatust kiiremini.

«Me saame ainult tõdeda, et olukord halveneb arvatust kiiremini. Me saame märkida, et Euroopa otsused on hiljaks jäämas,» ütles Neliupsiene.

Grybauskaitė rõhutas pressiteates, et Venemaa on ellu viimas suveräänse riigi avalikku okupeerist ja inkorporeerimist.

«Vaja on Euroopa kiiret reageeringut Venemaa agressioonile,» ütles Leedu president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles