Soe märtsikuu lõhub kruusateid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruusatee, mis autojuhti ei rõõmusta.
Kruusatee, mis autojuhti ei rõõmusta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Varane kevad on pannud kruuskattega teed aktiivselt lagunema. Eile korrastasid Eesti Teed AS-i Kuressaare teepiirkonna Salme meistripunkti töömehed Üüdibe ja Möldri küla vahelist teelõiku.

Valves olnud Arvi Kupart ütles, et kuna osa tee muldkehast on alles külmunud, ei saa nad veel hööveldamist suurelt ette võtta, kirjutab Saarte Hääl. «See ei käi niimoodi, et jätame kusagilt 100 meetrit vahele,» selgitas ta, sest just esimese kevadise hööveldamisega valmistatakse muldkeha suveks ette.

Kui tavaliselt alustatakse hööveldamisega märtsi lõpus, siis sel aastal on kevad olnud varajane. «Tegelikult on see aga petlik,» arvas Kupart.

Nimelt saadeti ka eile hommikul kella viie ajal libedustõrje masinad välja, sest kuigi kraadiklaas näitas plusskraade, oli teepind jäätunud. «Õhtul sadas vihma, siis pöördus tuul loodesse ja hommikul patrull arvas, et olukord on piiri peal,» kirjeldas Arvi Kupart kiiresti muutuvaid teeolusid.

Samas ei või hööveldamisega ka hiljaks jääda, sest kuivanud pind on hiljem nagu betoon. Samuti kergitab külm üles teetruubid. Maapinna sulades vajub truup tagasi ja teepinnas tekib lohk. Kui muldkeha ära kuivab, peaks normaalne olukord taastuma.

Kupart rõhutas, et parem on mõni nädal auklikke kruusateid kannatada, kui pärast pool suve kiruda mülkaks muutunud teed.

«Tegelikult on nii, et ka vahetult pärast hööveldamist on teepind pehme ja tundub, et olukord on päris hull,» rääkis ta. Mõne aja pärast sõidetakse teematerjal aga uuesti kinni.

Positiivsena nimetas Kupart seda, et lund oli sel aastal vähe ja see sulas kiiresti, mistõttu suurvesi seekord maanteedele ei tunginud.

Mitmes kohas on kehvade olude tõttu seatud teedele massipiirangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles