Kallas eksklusiivintervjuus: see ei olnud kerge allaandmine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna senine peaministrikandidaat Siim Kallas teatas täna hommikul oma otsusest loobuda valitsuse moodustamisest ning lahkus seejärel Eestist.

Kallas lendas Tallinna lennujaamast Brüsseli suunas täna keskpäeval. Ta ütles lahkumise eel intervjuus Postimehele, et tal ei ole võimalik töötada õhkkonnas, kus talle esitatakse iga päev süüdistusi ja nõutakse neile vastust.

«Mul oli tõepoolest plaan moodustada uus valitsus, aga saa töötada, kui iga päev keritakse mingit asja. Üks päev kirjutatakse asja ühtepidi ja teine päev teistpidi kokku, loobitakse kahtlusi õhku, sa pead kogu aeg vastama ja seletama. Siis öeldakse, et seletused ei ole piisavad, see jätkub ja jätkub,» ütles Kallas täna Tallinna lennujaamas enne Brüsselisse lendamist Postimehele.

Kallas tõdes, et sellises õhkkonnas ei saa töötada ei peaminister, erakonna esimees ega ka minister. Ta lisas, et on ka ise soovitanud inimestele sarnases olukorras kõrvale astuda.

«Meil on vaja uus koalitsioon luua, mis ei ole lihtne, ja siis kulub veel pool aega mingisuguste kõrvaliste asjade peale. On parem, kui seda teeb keegi teine, kes ei pea sellele oma aega kulutama. See on väga inimlik. Saage aru, keegi ei ole rauast,» rääkis Kallas.

Tema sõnul otsustab uue peaministrikandidaadi Reformierakond varsti. Kallase sõnul on siiamaani olnud ebamäärane olukord, kuna kellelgi ei olnud läbirääkimisteks ametlikku mandaatigi.

«On kahte tüüpi läbirääkimisi. Ühed on sellised, millel on väga selge ajaraam ja kus leitakse kiiresti ja jõuliselt lahendused. Aga siin on olnud konsultatsioonid, mis on olnud väga pikad ja põhjalikud. Väga palju seisukohti on selged, et on ühised huvid ja on võimalik teha asju, mida eelmises koalitsioonis ei olnud võimalik teha. On asju, kus koalitsioonipartneri huvid erinevad meie omadest, aga siin leitakse kompromiss. Väga suur töö on tehtud ja ma oletan, et see koalitsioon tehakse ja kõik läheb hästi edasi. Viivitada ei ole mõtet,» lausus Kallas.

Kallas tõdes, et praeguse olukorra üle ta väga õnnelik ei ole, kuid ta on suutnud eluaeg kibestumist vältida, nii ka seekord. Poliitilisi rünnakuid on alati olnud. /…/ Halb on see, et poliitilised rünnakud poliitikute vastu olid, on ja tulevad jälle,» sõnas Kallas.

Kallase sõnul ei ole mingit põhjust nimetada tema Brüsselisse tagasipöördumist põgenemiseks.  «Ma lähen tagasi oma tööd tegema. Nimetagem mind inimeseks, kelle ettevõtmine seekord ei õnnestunud,» ütles Kallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles