Rull: Kallasega valitsuse tegemine olnuks Reformile ülimalt keeruline

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik/Postimees

Suhtekorraldaja Ivo Rull leiab, et Siim Kallase otsus valitsust mitte moodustada on põhjendatud, sest peaministrirollis oleks ta võinud Reformierakonna mainele kahju tuua.

«Tema põhjendus tundub täiesti mõistlik,» ütles Rull. «Kui tal ei õnnestu enda suhtes esitatud süüdistusi arusaadavalt ja lõplikult maha võtta, on selge, et valitsuse moodustamine ja peaministriks saamine oleks talle väga raske.»

Rull märkis, et valitsuskoalitsiooni moodustamisel sotsiaaldemokraatide esindust juhtiv Sven Mikser ütles mõne päeva eest selge sõnaga, et sotsid jälgivad Siim Kallase põhjendusi talle esitatud süüdistuste kohta, enne kui koalitsiooni moodustamise suhtes oma lõpliku seisukoha ütlevad.

«Nii et võimalik, et sotsiaaldemokraadid on andnud sellise indikatsiooni, et nemad Siim Kallase juhitud Reformierakonnaga, kuigi ta formaalselt veel erakonda ei juhi, valitsust ei tee,» oletas Rull. Ta jätkas, et tõenäoliselt sai Kallas aru, et ei suuda järjepidevalt enda vastu esitatavaid süüdistusi päevakorralt maha võtta.

Veel mõne päeva eest ütles Rull televisioonis esinedes, et Reformierakonna viimase aja poliitvangerdused on olnud «neetult nutikad», kuid praegune otsus tema arvates nende hulka ei kuulu. «Ma arvan, et tänane uudis on pigem selle nutikuse väline samm,» ütles ta.

«Kuni tänase keskpäevani tundus, et kõik läheb plaanikohaselt. Ilmselt on tulnud Reformierakonna plaanidele nii tugev vastasseis, et mistahes poliitkombinatoorikat nad on kasutanud ja erinevaid variante läbi mänginud, tundub neile, et variant «Siim Kallas peaministriks» lihtsalt ei tööta. Ka kõige nutikamad maletajad peavad teinekord leppima kaotusega ja mulle tundub, et täna on see hetk, kus Reformierakond on tunnistanud, et Siim Kallasega valitsuse tegemine oleks ülimalt keeruline ja võib-olla ka nende mainele väga kahjulik,» arutles suhtekorraldaja.

Kuidas mõjutab tänane käik Reformierakonna populaarsust ja edu järgmistel riigikogu valimistel, sõltub Rulli sõnul sellest, mismoodi Kallase otsust tõlgendatakse. «Seda Siim Kallase sammu võib ju käsitleda ka väga riigimehelikuna. Seal võivad olla veel mingid asjaolud juures, mida me ei tea, aga eks see lähitulevikus selgub,» rääkis ta.

Siim Kallas teatas täna, et loobub valitsuse moodustamisest. «Põhjus on see, et klaperjaht, mis on minu vastu alanud, ei lõpe kunagi. Ma loobusin valitsuse moodustamisest. Mina ei ole see, kes uut valitsust moodustab,» ütles ta ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles