Mikser Kallase taandumisest: see on ootamatu, aga ka mõistetav käik

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser kinnitas Postimehele, et sotsiaaldemokraadid on valmis Reformierakonnaga peetavaid konsultatsioone jätkama hoolimata sellest, et partei auesimees Siim Kallas on järgmise valitsuse moodustamisest loobunud.

Mikser nimetas Kallase taandumist ühelt poolt ootamatuks, teisalt aga mitmes mõttes ka väga mõistetavaks käiguks. «Oli palju keerulisi küsimusi, millele ei olnud ammendavaid vastuseid. Oli ka tuntav poliitiline surve, nii et tegelikult saan ma Siim Kallase otsusest aru,» ütles ta Postimehele.

Meie jaoks on programmiline ühisosa ja valitsuskoalitsiooni võimalik tegevusprogramm olulisemad kui konkreetsed persoonid.

Mikseri sõnul selgub ilmselt tänase päeva jooksul, kas või kuidas mõjutab Reformierakonna liidrivahetus parteide konsultatsioone. Eeldatavalt langetab Reformierakonna juhatus tema sõnul täna nii otsuse, kas jätkata peaministrikoha taotlemist, kui ka otsuse, kes on nende järgmine liider ja võimalik peaministrikandidaat. «Siis on juba sellel inimesel võrdlemisi suur voli otsustada, kuidas, kellega ja mis tempos ta soovib edasi minna,» lausus ta.

Mikser märkis, et seni on konsultatsioonide käigus käidud läbi hulk teed, sõelutud mitmeid teemasid ning tehtud kokkuleppeid, ehkki palju on veel ka lahtisi otsi. «Sotsiaaldemokraadid on valmis neid kõnelusi jätkama. Meie jaoks on programmiline ühisosa ja valitsuskoalitsiooni võimalik tegevusprogramm olulisemad kui konkreetsed persoonid,» ütles ta.

Kui algselt pidid parteide konsultatsioonid jätkuma täna pärastlõunal, siis Kallase ootamatu taandumise tõttu lükkuvad need tõenäoliselt homsesse. «Meie poolt on valmisolek liikuda edasi, kuid ma eeldan, et tänane päev kulub Reformierakonnal küll muude asjade arutamiseks,» lisas Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles