Ansip: Kallas murdus süüdistustelaviini all

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip teel presidendiga kohtumisele.
Andrus Ansip teel presidendiga kohtumisele. Foto: Erik Prozes

Reformierakonna esimees, praegune peaminister Andrus Ansip ütles pärast presidendiga kohtumist, et president ei olnud Siim Kallase loobumisplaanide üle rõõmus. Samas saab Ansip aru Kallasest, kelle vastu algatati «massiivsed meediarünnakud» ja kes jäi põhjusetult «süüdistuselaviini» alla.

Ansip ütles ajakirjanikele antud intervjuus, et ilmselt mõistis Kallas, et teda ümbritsevate kahtluste ja kõhkluste taustal ei saa ta usaldusväärne peaminister olla. «Iga inimese stressitaluvus on erinev.»

Kuidas president Kallase taandumise otsuse peale reageeris?
Ega president ülearu üllatanud ega rõõmus ei olnud.

Kui tõenäoliseks Te peate, et täna peaministrikandidaadi nimi välja öeldakse?
Kindlasti me jõuame kokkuleppele. Võimalikke kandidatuure arutab täna pärastlõunal kogunev Reformierakonna juhatus. Õige pea saavad inimesed siis kuulda, kes on Reformierakonna kandidaat peaministri kohale.

Kallas nimetas taandumise põhjuseks tema vastu algatatud «klaperjahti». Kas see oli ainus põhjus?
Eks ta sai ju kaunis massiivsete meediarünnakute osaliseks ja raske on ennast kaitsta ennast mingite 20 aasta taguste dokumendifragmentide vastu. Kui sul on kindel teadmine, et sa pole teinud midagi valesti ega kuidagimoodi kahjustanud riigi huve, oled tahtnud tuua riiki raha, mitte seda riigist välja viia, aga pead ometi olema kogu aeg kaitseasendis, siis see ei ole väga meeldiv. Kui kogu aeg on kõhklused ja kahtlused üleval, siis nii on väga raske olla usaldusväärne peaminister. Minule on see Kallase otsus täiesti mõistetav. Samas ei ole mulle mõistetav see, kuidas Eestis on võimalik mingite fragmentide alusel suhteliselt massiivne meediakampaania üles tõmmata. Tasuks vaadata, mida mulle omal ajal süüks pandi. Ma ütlesin ei midagi rohkemat kui seda, et ettevõtjad ja poliitikud lähtuvad eeldusest, et telefonikõnesid võidakse pealt kuulata. Mida kõike mulle siis süüks pandi!

Aga Teie ei pannud sellepärast ametit maha. Kallas nagu oleks kibestunult taandunud…
Mina ei ole kindlasti kibestunud. Iga inimene, kes valib poliitiku tee peab ka arvestama sellega, et tavaliselt neid, kes rahul ei ole, on rohkem kui neid isikuid, kes on rahul.

Täpselt! Miks Kallas siis sellepärast kohe peaministrikohast taanduma pidi?
Aga inimeste stressitaluvus ilmselt on erinev ja ma üldse ei välista seda, et aastatega see stressitaluvus inimestel võib muutuda. Ka Mart Laar on olnud tohutute rünnakute all. Eks see kõik paneb mõtlema, et kas endale ka tahaks sellist saatust. Ja ma arvan, et Siim Kallasel just praegu selline mõttekoht oli.

Kas te erakonnas neid meediarünnakuid ette ei osanud näha?
Jah. Kõike ei ole võimalik ette näha. Eriti veel süüdistustelaviini, mille vallandumiseks mitte mingisugust sisulist põhjust ei ole.

Kuidas reageerisite Kallase taandumisele?
Kui mulle teatati, et Kallas on otsustanud loobuda, siis mu esimene mõte oli, et nüüd ma pean juhatuse koosolekule minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles