Pilvre ja Samost: parteid toimivad firmadena

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbi Pilvre
Barbi Pilvre Foto: Pm

Ajakirjanikud Barbi Pilvre ja Anvar Samost rääkisid, et Eesti suuremad erakonnad töötavad kui korporatsioonid, kus lojaalsus ja järeleproovitus on oluline kriteerium ning valija hindab sellise süsteemi tõhusust.


Barbi Pilvre sõnas Raadio 2e saates «Olukorrast riigis» sel nädalal ametisse nimetatud Tallinna abilinnapeale Yana Toomile viidates, et firmalik lähenemine linnavalitsuses on töötanud. «Ses mõttes on Yana Toomi valik loogiline.»

«Ei saa salata, et selliseid valikuid teeb Keskerakond, kes kaasab vene vähemust, kes ei ole Tallinna linnas üldse mingi vähemus ja samal ajal flirdib valijaga.»

Ta rääkis, et ei saa ette heita, et Keskerakond oleks kommunaalpoliitikas ebatõhus. Sama tõhusust hinnatakse tema sõnul ka teise korporatsiooni- Reformierakonna puhul, kus poliitilise maailmavaate asemel on argumendiks süsteemi töötamise tõhusus.

Samost sõnas, et Eestis on Keskerakond kõige eredamalt välja arendanud korporatiivsuse, kus inimest ootab lojaalsuse korral kindlaksmääratud karjääriredel, hüvitised, võimupositsioonid.

«Korporatsiooni mõte on võidelda turuosa ja firma huvide eest, mida suuremad erakonnad on väga edukalt teinud,» lisas Pilvre.

Samost tõi lojaalsuse näiteks ka monopolide ohjeldamise seadusesse esitatud Reformierakonna parandusettepaneku, mis tema kinnitusel mängib selgelt ühe suure ja ilmselt Reformierakonnale lähedal seisva soojatootja väravasse. Ta ütles, et kui Reformierakonna fraktsioon oleks avatud ja sisaldaks endas erinevaid arvamusi, siis kindlasti oleks mõni selle liikmeist öelnud, et tal on oma erakonna pärast häbi.

«Oleks mingit sisemist diskussiooni või kriitikat- aga ei.» Selle asemel käib tema väitel võistlus, kes on kõige lojaalsem reformierakondlane. «Kes suudab kõige paremini seda minu meelest häbiväärset ettepanekut erakonna poolt antud instrumentidega kaitsta,» sõnas Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles