Alatoidetud hispaanlannadel ei jätku oma laste jaoks rinnapiima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatoidetud hispaanlannadel ei jätku oma laste jaoks rinnapiima
Alatoidetud hispaanlannadel ei jätku oma laste jaoks rinnapiima Foto: SCANPIX

Hispaanias Kataloonias on majanduslik olukord selline, et osa naisi on alatoidetud ja isegi nälgivad ning selle tõttu ei jätku neil oma rinnalaste toitmiseks piima.

Kataloonia pediaatriaühingu president Anna Pedraza esines eile Kataloonia parlamendi ees ja selgitas, et alatoidetud äsja sünnitanud naiste arv on viimasel ajal märgatavalt kasvanud, edastab The Local.

«Juba mõnda aega räägitakse Hispaanias nälgivatest väikelastest. Samas on ka nende laste emad majandusliku kitsikuse tõttu näljas,» lausus Pedraza.

Ta lisas, et rinnapiimata jäävatel imikutel tekib puudus kasvamiseks ja arenguks vajalikest ainetest. See omakorda võib tekitada haigusi ja arengupeetust.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab emadel last rinnaga toita vähemalt kuus kuud, mitte anda rinnapiima asendajat.

Kataloonias on hakatud jagama emadele rinnapiima asendajat, kuid asjatundjate sõnul on selles puudu mitmed tavalises rinnapiimas esinevad ained.

Hispaania rinnaga toitmise ühingu asejuht Cristina Rey rõhutas, et rinnapiima asendajat saavate imikute toit on puuduvate ainete tõttu ühekülgne ja see võib mõjutada nende arengut negatiivselt.

Euroopa Komisjon avaldas möödunud aasta oktoobris raporti, mille kohaselt mitmetes Euroopa riikides on majanduslangus tekitanud alatoitumise, mis mõjutab eelkõige arenevaid ja kasvavaid lapsi.

«On ette tulnud juhtumeid, kus näljas lapsed on koolis minestanud. Samuti on lapsi, kes on vaesuse tõttu pesemata ning kannavad samu riideid üks kuu iga päev,» seisis raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles