Vilosius: meil ei olnud valitsuskriisi, aga nüüd on

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vilosius (RE), endine sotsiaalminister
Toomas Vilosius (RE), endine sotsiaalminister Foto: SCANPIX

Reformierakonda kuuluv endine sotsiaalminister Toomas Vilosius tõdes, et Eestis seni valitsuskriisi ei olnud, aga Siim Kallase otsuse järel loobuda valitsuse moodustamist on kriis käes.

Kas teie saate aru, miks Siim Kallas loobus valitsuse moodustamisest?

Ma tõesti lootsin, et temast saab uus peaminister, aga inimlikult ma mõista tema sammu. Olen ise olnud kunagi poliitikas piisavalt kaua, et ära tunda, kui suurt survet talle nii poliitikute kui ka ajakirjanduse poolt avaldati.

Keegi ei jaksa lõputult peaga vastu seina joosta, kui iga päev tuleb mingi uus asi. Eks sel pioneeripõlvkonnal on makulatuuri korjamine veres ja neid pabereid tuleb veel. Minu hinnangul on toonasest ajast väga raske leida poliitikut või ärimeest, kes poleks alla kirjutanud mõnele paberile, mis tänapäeval ei kannataks enam kriitikat või isegi mitte valgust. Kui tahame, et riigi arengu määraksid kunagised paberid, mitte soov edasi minna, siis oleme õigel teel.

Meil ei olnud valitsuskriisi, aga nüüd ma ütleksin, et meil on valitsuskriis. Et kriis oleks täielik, võiksime veel korraldada erakorralised valimised. Õnneks pole seda Eesti seaduste järgi kuigi lihtne teha. Kas meil on Ukraina sündmuste valguses valitsuskriisi vaja? Minu arvates ei ole.

Olite Kallasega ühes valitsuses; kas vana võitluskaaslase närvid ei pidanud lihtsalt vastu?

Sellest ajast on 20 aastat möödas ja närvisüsteem on kindlasti karastunum. Aga kokkuvõttes – ega traati saa ka lõputult venitada, ühel hetkel see lihtsalt katkeb.

Kuidas mõjutab Kallase käik Reformierakonna väljavaateid?

Ma ei tunne enam Reformierakonna siseelu nii hästi, kuid igal pool toimub ühel hetkel paratamatult kaadrivahetus. Asendamatuid muidugi ei ole, kuid kas asendajad jõuavad kerkida 2015. aasta kevadeks, on kahtlane. See samm erakonda ei tugevda ning ma arvan, et kevadistel eurovalimistel ja järgmistel riigikogu valimistel Reformierakonnal hästi ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles