Seppik: Rõivas on kiire ja terav

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik
Ain Seppik Foto: Peeter Langovits

Reformierakondlane, endine siseminister ja Tallinna linnavolikogu liige Ain Seppik ütleb, et peaministrikandidaat Taavi Rõivas on terav, aga peab vastasest lugu ja altlööke ei harrasta. Seppik on ise Rõivase temperamenti tema kunagise vastasena tunda saanud.

Kas Rõivas on liiga noor ja kogenematu?

Eesti poliitikas on olnud ka nooremaid peaministreid. Mart Laar oli ju veel noorem. Siis me kõik imestasime ja hoidsime peadest kinni. Väikeriigi puhul on see üpris normaalne. Austria välisminister on koguni 27-aastane. Valitsuses töötamine nõuabki head füüsist ja vormi.

Mis suuri tegusid ta korda hakkab saatma Teie arvates?

See aasta ei saa kerge olema. Näiteks Ukraina kriisi kontekstis. Vene president on nüüd läinud veelgi kaugemale öeldes, et Ukraina väljus Nõukogude Liidust ebaseaduslikult. Ega seda võib ju tolleaegses seadusetuses öelda teab kelle kohta. Juba räägitakse Moldaaviast näiteks. Sisepoliitiliselt on need aga kahtlemata põnevad ajad. Siin tuleb ühelt poolt riiki juhtida ja pidevalt elu paremaks teha, ja teiselt poolt valmistude valimisteks, mis ei ole lihtne.

Aga teine Reformierakonna juhatuse liige Urmas Paet ei võtnud näiteks endale seda vastutust. Miks?

Selleks peab olema ikka selge valmisolek. Ilmselt Pevkur ja Paet sooviksid praegu mingid oma asjad lõpuni viia.

Aga ise Te olete öelnud, et poliitik peab oma isikliku elu ja eesmärgid ohverdama riigi ja rahva jaoks…

Jah, seda teisiti ei saagi. Aga ega siis kolmekesi ei pea kõik ohverdama oma elu. Ilmselt leiti üksmeelselt see inimene, kes võtaks selle ülesande enda kätte.

Kas Rõivas on see kõige õigem valik Eestile praegu?

See on hea valik. Ja eks aeg näitab. Nagu ta ise on öelnud: vanus on mööduv nähtus. Kogemus ja autoriteet tuleb veel juurde.

Mis ta heaks teeb?

Rõivas on väga töökas.

Kes ei ole Eestis töökas?

Oi on. Ma ei taha nimetada. Aga on inimesi, kes ei ole väga töökad ka poliitikas, uskuge mind. Teiseks on ta väga kiire mõtlemisega. Kolmandaks, ta ei kipu prauh-prauh otsuseid tegema, vaid küsib nõu ja kooskõlastab seisukohti. See on peaministri puhul eriliselt tähtis, kuna tema üks funktsioone on valitsust koos hoida. Ta on selleks valmis küll. Me oleme erinevatel aegadel ka poliitilised vastased olnud. Ta on üldiselt küllalt terav, aga peab oma vastasest lugu ja altlööke ei harrasta.

Kui ta nii imeline inimene on, miks te siis üldse Kallast tülitasite?

Ma ei öelnud, et ta imeline on. Ta on tore noor Eesti poliitik. Kallas on ka imeline. Meil on üldiselt Eestis vähe rahvast, aga palju imelisi inimesi. Ma olen selles ühe rohkem veendunud.

Nii et Eestis valitsuskriisi ei ole? Erakorralisi valimisi ei pea välja kuulutama?

Ei ole. Need, kes räägivad erakorralistest valimistest, peavad silmas isiklikke ambitsioone. Või ei saa praegu üldse aru meie välispoliitilisest olukorrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles