Aaviksoo nimetas Ansipi juttu stabiilsusest silmakirjalikuks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil
Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui peaminister Andrus Ansip ütles, et riigi seisukohalt vähendaks erakorralised valimised stabiilsust, siis haridusminister Jaak Aaviksoo nimetas ta juttu silmakirjalikuks. Taavi Rõivase sõnul räägib erakorraliste valimiste juttu vaid Keskerakond oma erakonna huvides.

«Igale riigile on vaja stabiilsust. See korrapärase valimiste rütmi murdmine erakorraliste valimistega peab olema väga tugevate põhjendustega. Kui seda teed minna, siis ootus, et valitsus kestab neli aastat, terve valimiste vahelise tsükli, või vähemalt vähemalt riigikogu jõudude vahekord kestab valimistsükli, see kaob.»

«Võib ju küsida lihtsameelselt, aga mis sest, las ta kaob. Aga siis hakataksegi tegema päevapoliitiliselt populaarseid otsuseid, seda on nähtud paljudes riikides, mina seda Eestis küll ei tahaks. Oluline on hoida riiki stabiilsena, järjepidevana, riigikogu töövõimelisena,» rääkis Ansip.

Tema sõnul tehakse valimistsükli järgi väga ulatuslikke majandusprognoose. «Et valimised ei mõjutaks reaalmajandust, seda ei tasu küll oodata,» hoiatas peaminister, kelle sõnul on stabiilsuse hoidmine väga suur väärtus.

«Reformierakond küll erakorralisi valimisi kartma ei peaks. Aga Eesti jaoks ei tähenda need head - üks kord ületatakse piir ja pärast eeldatakse, et see on alati võimalik ja saame puhta vohava populismi,» ütles Ansip.

Aaviksoo: Ansip on silmakirjalik

Haridusminister Jaak Aaviksoo (IRL) leidis samas, et peaministri jutt stabiilsusest on silmakirjalik ja tal on sellega raske nõustuda: «Ma oleks ka stabiilsust kõrgemalt hinnanud, aga kui nüüd need otsused on nii langenud, on sellest stabiilsusest kõva häälega rääkimine veidi problemaatiline.»

«Erakorralised valimised on instrument, mis teatud tingimustes võib ühiskonnas ja ka Eestis probleemi lahendada. Selles mõttes teda päris kõrvale visata ei ole mõtet,» ütles Aaviksoo.

«Aga praegusel hetkel IRL kindlasti ei tegutse selle nimel, et erakorralisi valimisi esile kutsuda. Aga kui nad mingil saatuse tahtel peaksid tulema, ei maksa seda ka ülearu traagiliselt võtta,» lisas ta.

«Siin jagan Ansipi seisukohta, et stabiilsusel on teatud väärtus, aga seda väärtus tuleks kõikides oma otsustes silmas pidada, mitte ainult selles võtmes, kui räägitakse erakorralistest valimistest,» lõpetas Aaviksoo.

Reformierakonna uus peaministrikandidaat, sotsiaalminister Taavi Rõivas soovitas peaministri plaanitud tagasiastumist mitte üle dramatiseerida ega seda kriisiks nimetada.

«Erakorraliste valimiste juttu räägib aktiivselt Keskerakond. Ma arvan, et igaüks, kes poliitikat veidi jälgib, saab aru, miks nad seda räägivad. Edgar Savisaar on Keskerakonna mänginud Eesti poliitikas väga selgelt nurka - ei ole teisi erakonda, kes nendega koostööd teha tahaks, ja iga avaldus, mida Edgar Savisaar teeb Ukraina teemal, suurendab veel seda isolatsiooni. Sellises olukorras võib poliitilise mängurluse mõttega savisaar välja tulla, aga kindlasti ei ole see Eesti riigi huvides. Eesti huvides oleks ruttu saada uus valitsus, saada kindlus, milline on selle valitsuse poliitika ja minna edasi. Teatepulga üleandmine saab olema igati korrapärane, ilma kriisita,» ei soovitanud Rõivas erakorraliste valimiste juttu väljaspool Keskerakonna kontorit eriti rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles