Padar: president peaks nimetama peaministrikandidaadiks Mikseri

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar ja Sven Mikser
Ivari Padar ja Sven Mikser Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) endine esimees, eurosaadik Ivari Padar leiab, et praeguses poliitilises olukorras oleks kõige mõistlikum, kui president nimetaks peaministrikandidaadiks reformierakondlase Taavi Rõivase asemel sotside juhi Sven Mikseri.

Padari sõnul oli Reformierakonna auesimehe Siim Kallase eilne loobumine ja tema asemele sotsiaalminister Taavi Rõivase nimetamine väga ootamatu. «Taavi Rõivas on minu jaoks sedavõrd tundmatu suurus, et ma ei oska isegi kommenteerida,» ütles ta Postimehele.

Padar märkis, et kui Siim Kallas soovis südamest tuua Reformierakonda uuendusi, siis uue valiku puhul ei oska ta milleski kindel olla.

Küsimusele, kas SDE peaks jätkama Rõivase juhtimisel peetavaid konsultatsioone, vastas Padar, et kõik sõltub sellest, kas koalitsioonilepingus suudetakse kokku leppida mõistlikel tingimustel.

Taavi Rõivas on minu jaoks sedavõrd tundmatu suurus, et ma ei oska isegi kommenteerida.

«Võin öelda oma selge isikliku seisukoha, et tulumaksu langetamine järgmisel aastal on küll jabur. Eks siis näeb, millised läbirääkimiste tulemused tulevad. Loosungitest kinnipidamine lihtsalt loosungi pärast ka ei tohiks asi olla,» märkis Padar, kes kuulus aastatel 2007-2009 rahandusministrina Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ja SDE koalitsiooni.

Tema hinnangul on praegu olemas ka võimalus, et president ei nimeta Rõivast peaministrikandidaadiks. «Eesti valikud on ikkagi ööpäeva jooksul teinud pöörde. On selge, et meil on ka kõik perspektiivid silmapiiril näha,» lausus ta, tuues näiteks vähemusvalitsuse, millega kaasnevad tema sõnul riskid, ning erakorralised valimised.

«Teiselt poolt, igal juhul, kui räägime läbirääkimistest SDE ja Reformierakonna vahel, siis kui leitakse mõistlik kompromiss ja suudetakse kiiresti valitsus rakendada, siis ka see on väga tähtis,» ütles Padar.

Praeguses olukorras oleks tema hinnangul üks mõistlikumaid lahendusi see, kui president Toomas Hendrik Ilves annaks valitsuse moodustamise ülesande SDE juhile Sven Mikserile. «Ma ise arvan, et sellele võimalusele tulekski praegu keskenduda,» märkis Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles