Mikser: oleme kõnelustega tagasi rajal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Tatar / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser kinnitas täna õhtul, et on Reformierakonna peaministrikandidaadi ootamatu vahetuse järel Taavi Rõivasega eraldi kohtunud ning praeguseks ollakse kõnelustega tagasi rajal.

Mikser ütles tänaste konsultatsioonide järel Postimehele, et Rõivas peab enda jaoks läbi mõtlema peaministri rolli, kuhu astumine oli talle pea sama suur üllatus kui kõigile teistele.

Tema sõnul on eile peaministriks pürgimisest loobunud Siim Kallas saanud mõelda selle üle, mis on peaministri roll ja kuidas tema soovib seda täita, rohkem kui kümme aastat ehk sellest ajast, kui ta oli peaminister. «Usun, et ka Taavi Rõivase jaoks võtab peaministri rolli enda jaoks mõtestamine rohkem kui 24 tundi aega,» lausus ta.

Mikser ja Rõivas kohtusid täna omavahel, et vahetada mõtteid, kuidas muutunud oludes konsultatsioonidega jätkata. Mikseri sõnul kinnitas Rõivas kohtumisel, et soovib valitsuse moodustamisega jätkata sealt, kuhu senistel kohtumistel oli jõutud. «See oli ka meile oluline, sest kui uus mees oleks tulnud täiesti uute põhimõtete ja vaadetega, siis tõenäoliselt oleks tulnud võtta enne edasiminekut mitu sammu tagasi,» ütles Mikser.

Seega ollakse tema sõnul konsultatsioonidega praegu tagasi rajal. «On selge, et kui alustada protsessi ühe inimese juhtimisel, kes täiesti ootamatult taandub, siis ei saa kohe olla kindel, et on võimalik jätkata sealt, kuhu ollakse jõutud,» märkis ta.

Arutelude ajagraafikust rääkides ütles Mikser, et enne, kui president nimetab peaministrikandidaadi, tahaksid poliitikud jõuda veendumusele, et valitsuskõnelustel on võimalik leppeni jõuda. «On see nüüd homme või ülehomme... see on lähipäevade küsimus kindlasti, sest presidendil on aega kõige rohkem teisipäevani. Seejärel juba saame hakata peale konkreetselt koalitsioonilepingu üle peetavate läbirääkimistega,» ütles Mikser.

Praegu on konsulteerijatel tema sõnul veel lahtisi otsi ja nii näiteks tuleb tasakaalu saada planeeritavad meetmed, mis on seotud kulude suurendamisega, nagu on lastetoetuste tõus, või tulude vähendamisega, nagu on Reformierakonna soov langetada tööjõumakse.

«Need on eelarve mõttes ju vastandsuunalised soovid. See tähendab katteallikate leidmist nii, et mõlemad partnerid oleks rahul,» rääkis ta ning kinnitas samas, et praeguseks ollakse tulemusele palju lähemal kui mõne päeva eest.

Lastetoetuste tõstmise kohta ütles Mikser, et Reformierakond on põhimõtteliselt aktsepteerinud, et sotsiaaldemokraatidele on see oluline punkt ja peab saama ellu viidud. «Ma ei ütleks, et lastetoetused on kuidagi ainus vaidlusalune küsimus või et see üldse on vaidlusalune küsimus,» lausus ta.

Seda, kui suure tõusuga tulevane konsultatsioonipartner nõustub, ei soovinud Mikser kommenteerida, öeldes vaid, et kõik arvud nii toetuste, muude sotsiaalsete meetmete kui tööjõumaksude kohta on näha valmivas tervikpaketis. «Nagu öeldud, on veel üksikuid lahtisi otsi. Kui tulemuseni jõuame, siis me kindlasti anname sellest teada,» lisas SDE esimees.

Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond alustasid Reformierakonna auesimehe Siim Kallase juhtimisel uue võimuliidu moodustamiseks konsultatsioone möödunud nädalavahetusel. Kallase ootamatu taandumise tõttu juhib alates tänasest arutelusid Taavi Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles