Rõivas: Reformierakond ja sotsid on aruteludega lõpusirgel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna peaministrikandidaadiks pakutud Taavi Rõivas ütles täna enne Kadriorgu suundumist, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) peetavad arutelud uue võimuliidu loomiseks on lõpusirgel ja edasised otsused on presidendi teha.

«Meil on pikk samm edasi selles, et kõikidel headel asjadel, mida me soovime teha, on ka rahaline kate olemas,» ütles Rõivas, kelle sõnul oli hommikustel konsultatsioonidel arutlusel ka välis- ja kaitsepoliitika ning kultuuri ja haridust puudutuvad teemad.

Täpsemalt ei soovinud Rõivas seni kokkulepitust veel rääkida. «Me eeldame, et meil on võimalik asuda koalitsiooniläbirääkimiste juurde. Kui läbirääkimised on edukad ja sünnib koalitsioonilepe, siis saab esitleda avalikult kõiki neid punkte, mida me teeme,» ütles ta ajakirjanikele.

Ühtlasi kinnitas Rõivas, et ministrikohtade jagamiseni pole senistel konsultatsioonidel jõutud, sest esmalt soovitakse kokkuleppele jõuda loodetavasti sündiva koalitsiooni programmis.

Erakonnad alustasid Reformierakonna auesimehe Siim Kallase juhtimisel uue koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone möödunud nädalavahetusel. Kolmapäeva hommikul teatas Kallas ootamatult, et loobub endavastase süüdistustelaviini tõttu peaministriks kandideerimisest ning jätkab tööd Euroopa Komisjonis. Seejärel otsustas Reformierakonna juhatus pakkuda uueks peaministrikandidaadiks senise sotsiaalministri Taavi Rõivase.

President Toomas Hendrik Ilves võib peaministrikandidaadi nimetada ja talle valitsuse moodustamise ülesandeks teha juba täna. Varem on president öelnud, et määrab peaministrikandidaadiks inimese, kellel eeldatavasti on riigikogu enamuse toetus.

Peaministrikandidaat peab esitama seejärel 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles