Ilves: ma tõesti imetlen Rõivase kompetentsust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves, kes nimetas reformierakondlase Taavi Rõivase täna peaministrikandidaadiks, ütles pressikonverentsil, et imetleb tõesti Rõivase kompetentsust.

Ilves ütles Kadriorus ajakirjanikele, et nägi juba paari aasta eest, kui Rõivas juhtis riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni, kui hästi oli ta kursis Euroopa Liidu üksikasjadega. «Pärast seda meil on olnud üsnagi tehnilised arutelud valdkondades, mis alluvad temale, eriti tervishoiu küsimustes. Nii et ma tõesti imetlen tema kompetentsust,» lausus Ilves.

Samas avaldas ta imestust juttude üle Rõivase noorusest. «Ma siiski tuletan meelde, et Eesti reformid, mida siiamaani, eriti 20 aastat hiljem, peetakse kõige paremateks reformideks postkommunistlikus maailmas, viis läbi mees, kes oli noorem, kui Taavi Rõivas on,» ütles ta.

Ka märkis Ilves, et on praegu ise küll juba vana mees, kuid on olnud suure osa oma elust alati kõige noorem inimene juhtivatel positsioonidel. «Nii et mul on hea meel näha, et noor mees siin on juhtival kohal,» lausus ta.

Küsimusele, kas ta ei kaalunud hoopis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri nimetamist peaministrikandidaadiks, vastas president, et talle sellist versiooni ei esitatud. «Saan aru, et kui kaks erakonda on kokku leppinud, siis läheb just nii, nagu nemad on kokku leppinud,» märkis Ilves.

Reformierakonna pakutud peaministrikandidaatide ootamatust vahetusest rääkides ütles Ilves ajakirjanikele viidates, et pigem tuleks siin hinnang anda neile, kes on tegelenud 20 aasta taguste «olematute asjadega». «Ma küll ei arva, et siin on üldse erakondadel midagi seletada,» lausus ta.

Ilves avaldas veendumust, et mõnel inimesel tuleb sügavalt järele mõelda ja kunagi ka Eesti ühiskonnale aru anda, mida teeb inimestele ja nende perekondadele «igasuguste olematute asjade» jaht.

«Ma rääkisin sellest juba eile, see kanti üle televisioonis. Ma ei tea, milline on meie moraalne seis, kui ma loen lehest, et me ei leidnud neid asju lifti põrandalt, meile anti need. Kas see on Eesti ajakirjanduse tase? Kui ta on, palju õnne!» ütles Ilves pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles