Kuidas lapse isaks saab võõras mees

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnitunnistus
Sünnitunnistus Foto: Kalev Lilleorg / SL Õhtuleht.

Eesti perekonnaseaduse järgi on lapse isa mees, kes on lapse emaga abielus.

«Kui naised on mingil ajal välismaal raha eest näilikke abielusid sõlminud, siis arvatakse, et need ei kehti üle piiri ega tule välja,» ütles regionaalminister Siim Kiisler Õhtulehele.

«Enamasti tuleb neile kunagi raha eest antud allkiri meelde alles siis, kui luuakse uus perekond ja saadakse laps, kelle sündi registreerima minnes selgub, et rahvastikuregistrisse märgitakse lapse isaks hoopis võõras mees.»

Regionaalministri valitsemisala nõunik Heidi Ojamaa teab juhtumit, kus naine läks koos lapse lihase isaga sündi registreerima, aga perekonnaseisuasutuses selgus, et lapse emal on kolm kehtivat abielu välisriikides – muu hulgas Iirimaal ja Küprosel.

«Nii Eesti kui ka enamiku Euroopas kehtivate seaduste järgi peetakse lapse isaks eelkõige lapse emaga abielus olevat meest,» ütles Ojamaa, kelle sõnul saab sellest reeglist erandeid teha vaid kohus ja sedagi üksikutel juhtudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles