Video: Moskva politsei valmistub võimalikeks kokkupõrgeteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimub Venemaa pealinnas Moskvas nii demonstratsioon Krimmi liitumise toetuseks Venemaaga kui ka sõjavastaste meeleavaldus. Protestide eel võis märgata kesklinnas märgatavalt rohkem politseinikke ja ka sõjaväeautosid.

Uudisteagentuur AFP viitas politsei andmetele, mille kohaselt võttis Kremli-meelsete demonstratsioonist osa 15 000 inimest. Ukraina toetajaid kogunes aga AFP reporteri hinnangul umbes 50 000, kuigi politsei oli varem osalejate arvuks märkinud 3000.

Demonstrandid levitasid Vene ja Ukraina lippe ning hüüdsid loosungeid «Kao Ukrainast, Putin!», «Ei fašismile, ei imperialismile», «Peamine vaenlane asub Kremlis».

«Ma ei nõustu Putini poliitikaga,» ütles meeleavaldusel osalenud 47-aastane ülikooli professor Jelena Orlova, kes kandis plakatit loosungiga «Ukraina on suveräänne riik». «Ma olen vastu Krimmi annekteerimisele. Ma arvan, et Venemaa peaks Ukraina piire austama,» lisas ta.

«Me oleme patrioodid ja Putin on Venemaa vaenlane,» teatas meeleavaldajatele kõne pidanud opositsiooniaktivist Ilja Jašin. «Ukraina on vennalik riik ja me ei luba neil (Vene valitsusel - toim) end sellesse vennatapusõtta viia.»

AFP reporteri teatel võis meeleavaldusel näha ka üksikuid Ukraina Ülestõusuarmee lippe. Viimast juhtis Stepan Bandera, kelle juhtimisel võitlesid umbes 40 000 võitlejat Teise maailmasõja ajal Lääne-Ukrainas nii natsi-Saksamaa kui Nõukogude võimu vastu. Lääne-Ukrainas peetakse neid kanglasteks, kuid Venemaal süüdistatakse neid koostöös natsidega.

Kremli-meelsel meeleavaldusel võis aga märgata hulgaliselt punalippe ning demonstrandid skandeerisid loosungeid fašistide ja venelaste tagakiusamise vastu. «Moskvas ei tule kunagi Maidani,» kinnitas protestijatele kõne pidanud Sergei Kurginjan, viidates Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši kukutamiseni viinud massimeeleavaldustele Kiievis.

Otseülekanne Ukraina toetuseks korraldatavast meeleavaldusest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles