Rõivas: paar päeva läheb kõnelustega veel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna peaministrikandidaat Taavi Rõivas ütles pärast tänaseid koalitsioonikõnelusi, et paar päeva läheb läbirääkijatel veel, enne kui koalitsioonileping saab valmis.

Rõivas ütles ajakirjanikele, et tänast päeva alustati demokraatia ja riigireformi teemaga, seejärel käidi veel kord läbi kaitse-, julgeoleku- ja välispoliitika plokk ning arutati ka kultuuri- ja spordipoliitika küsimusi. «Kõikides nendes teemades jõudsime ka põhimõtteliste kokkulepeteni. Usun, et me astusime jällegi pika sammu edasi selle nimel, et valitsusliit saaks õige pea sündida,» lausus ta.

Tema sõnul jätkuvad koalitsiooniläbirääkimised homme. «Nädalavahetusel meie küll praegu puhata paraku ei saa, tuleb hommikust õhtuni tööd teha ja eks teksti viimistlemine toimub loomulikult ka sel ajal, kui parajasti siin koos ei istuta. Anname endale aru, et see on Eesti huvides, kui valitsus kiiresti kokku saab ja tutvustab kogu oma programmi avalikkusele,» rääkis Rõivas.

Küsimusele, millal võiks koalitsioonileping valmis saada, vastas ta, et praegu liigutakse päris suurte sammudega ning seda arvestades läheb kõnelustega paar päeva veel. Koalitsioonileppele peab lõpliku heakskiidu andma mõlema erakonna volikogu. «Ma usun, et järgmine nädal toob selles osas uudiseid juba küll,» ütles Rõivas.

Rõivase sõnul hõlbustab koalitsioonikõnelusi asjaolu, et väga paljud küsimused said vastuse eelmisel nädalavahetusel alanud ning kuni eilseni kestnud konsultatsioonidel. Tema sõnul said selgeks asjad, millest kumbki osapool kindlasti ei loobu, ning ka need asjad, mis teisele partnerile ei sobi.

«Tegelikult me jõudsime konsultatsioonide käigus ka detailid juba läbi käia, nii et täna oli ametlike delegatsioonidega teksti ülevaatamine, teatud aspektides täpsustamine. Eeltöö, mida tegime enne seda, kui president mulle ettepaneku tegi, oli sedavõrd põhjalik, et me ei jätnud kõike viimasele hetkele,» ütles eile peaministrikandidaadiks nimetatud Rõivas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles kõneluste järel ajakirjanikele, et täna arutlusel olnud teemavaldkondades oli parteide ühisosa läbirääkimiste alguses suurem ja erimeelsused väiksemad kui näiteks sotsiaalmajanduslikke reforme puudutavates küsimustes, mis tulevad kõne alla homme. Seetõttu liiguti tema sõnul täna edasi päris jõudsalt.

«See, kuidas näiteks teha poliitikasse tulek lihtsamaks üksikkandidaatidele, uutele alustavatele erakondadele – need on olulised teemad, mis mõnes mõttes ju sumbuma kippuvat poliitilist mänguvälja aitavad pisutki avada. Samuti kinnitus sellest, et uuel koalitsioonil saab olema väga tõsine fookus ka riigikaitsele, julgeolekule, on asi, mida tänasel päeval Eesti inimesed tahavad kuulda,» rääkis Mikser.

Uut võimuliitu moodustavad poliitikud on varem korduvalt kinnitanud, et enne sisulise tegevusprogrammi valmimist ministriportfelle jagama ei hakata.

Võimalikest ministrikandidaatidest rääkides ütles Mikser, et nimed, keda on välja käinud tänased päevalehed, on ainult head ja väga head kandidaadid. «Kui palju neist tegelikult kabineti liikmeteks osutuvad, selles osas oleme loetud päevade järel targemad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles