Vaher: Euroopa Liit peab Ukraina kriisis üles näitama otsustavust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine siseminister Ken-Marti Vaher.
Endine siseminister Ken-Marti Vaher. Foto: Toomas Huik

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul peab Euroopa Liit kehtestama Venemaale Ukraina-vastase agressiooni tõttu sanktsioonid, teatas siseministeerium laupäeva õhtul pressiteates.

«Krimmis toimuv on agressioon ning pühapäevane referendum on läbinisti ebaseaduslik. Küberründed, intensiivistuv luuretegevus ning piirkonda paigutatud Vene relvajõud on ohu märgiks kogu Euroopale,» ütles Vaher.

Siseministri hinnangul ei ole juba külmutatud Venemaa ja ELi vahelised kõnelused strateegilise koostöölepingu ja viisavabaduse üle kujunenud olukorras enam piisavad. «Euroopa Liit peab järgima USA eeskuju, kehtestama viisakeelud ning külmutama agressiooniga seotud Vene nomenklatuuri finantsvahendid. See on Euroopa jaoks raske, ent vajalik samm,» lausus ta.

Krimmis peetakse pühapäeval referendum Ukrainast lahkulöömise ja Venemaaga ühinemise küsimuses.

Krimmi võtsid pärast Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist veebruari lõpus oma kontrolli alla eraldusmärkideta Vene sõjaväelased. Venemaa ametiisikud tunnistasid neljapäeval, et tegemist on Vene sõduritega.

Ukraina välisministeeriumi laupäevase teate kohaselt on Vene väed alustanud sissetungi Ukraina kaguossa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles