Ilves arutab USA asepresidendi Bideniga julgeoleku kindlustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden Berliini Tegeli lennuväljal.
USA asepresident Joe Biden Berliini Tegeli lennuväljal. Foto: SCANPIX

Algaval nädalal Poola riigivisiidile sõitev president Toomas Hendrik Ilves kohtub seal Ameerika Ühendriikide asepresidendi Joe Bideniga ja arutab temaga Ukraina kriisi ning julgeoleku kindlustamist siinses piirkonnas.

Kohtumine keskendub julgeoleku kindlustamisele meie piirkonnas, Venemaa agressioonile Ukrainas ning demokraatlike riikide ühistele, ühtsetele ja mõjusatele vastusammudele, teatas laupäeval BNSile presidendi kantselei pressiesindaja.

8. märtsil tõdesid USA president Barack Obama ning Eesti, Läti ja Leedu riigipead ühises telefoniarutelus, et viimaste nädalate sündmused on NATO kollektiivkaitse põhimõtte tähtsust järjest kinnitanud. Ilvese sõnul NATOsse ja Euroopa Liitu kuuluvaid Balti riike Ukraina kriis seni otseselt ei ohusta, ent laiemalt on Venemaa tegevus halvendanud kogu Euroopa julgeolekuolukorda. Seetõttu on liitlaste – eriti Ameerika Ühendriikide – nähtav kohalolek meie piirkonnas heidutav neile, kelle ambitsioone tuleb kärpida, ja mõistagi suurendab see Balti riikide kindlustunnet.

6. märtsil maandusid Leedus kuus USA hävitajat, mis on täiendav lisajõud NATO õhuturbemissioonile Balti riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles