Kus valmivad seriaalid tegelikult?

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Õnne 13»
«Õnne 13» Foto: Erik prozes, ERR, Kanal 2, TV 3

Sel kevadhooajal kavas olevad ja mullusel sügishooajal näidatud kodumaised telesarjad on üles võetud kohtades, mida ei oskaks kuidagi ära arvata. Arter kergitab loori tegelikult tegevuspaikadelt.

«Õnne 13» ETV

Saatepeas näidatav Õnne 13 maja asub Tallinnas Sihi 104.

Kädi Rammula, BECi produtsent: «Stsenaariumist lähtudes oleme otsinud maju, kus on tunda lihtsust ja nõukaaega, mitte uhket euroremonti. Samas sõltuvad võttekohad ikka tegelastest. Samuti peame vaatama, et filmimiskohad ei asuks keset kära. Kui oleme leidnud mõne uue maja, kus võiks filmida, oleme jätnud kirja oma ettepanekuga sealsetele inimestele postkasti. Oleme saanud paljudelt ilusasti tagasisidet. Õnneks ei ole me pidanud seriaali tegelaste kodusid muutma.»

Seriaali tegevuskohti (kõik Tallinnas, kui pole märgitud teisiti): Morna hotelli eksterjöör – Sihi 26; Morna hotelli interjöör – Stroomi hotell Randla 11; Morna kohvik – kohvik Köök&Kook Raudtee 33; Uuevariku talu (perenaine Annemai ja «tegevdirektor» Ülo) – Esko talu Saku vallas Harjumaal; Mare ja Allani kodu – Magasini 25a; Are ja Georgi kodu – Läänekaare 14; linnapea Uku Palmi kodu ning Oliver-Steni ja Merilini kodu – Pidu 6; Krissu ja Laine kodu – Haava 33; Jane ja Jaanuse kodu – Kauba 34; linnapea kabinet – Faehlmanni 12 ERRi hoone 7. korrusel.


«Kartulid ja apelsinid», TV 3

Psühholoogi kabinet Tallinnas Pärnu mnt 67a.

Toomas Kirss, Risti Grupi produtsent: «Saime vana ajakirjandusmaja neljandal korrusel ühe ruumi, mille ehitasime ja sisustasime spetsiaalselt selle seriaali jaoks. Peategelane Vivian elab Lasnamäel, kus akendest paistavad nii meri, teletorn kui ka teised majad. Tagamõte on selles, et Eesti seriaalides pole ju Lasnamäed näidatud – kuigi TV 3 asub ka Lasnamäel. Eestlaste jaoks on Tallinn lõppenud seni Lasnamäe kanali algusega.»

Viviani vanematekodu asub Tallinna külje alla Viimsi vallas (paremal). Viviani ja Marki endised kodud on filmitud Tallinna linnuvabrikus ja tähetorni juures.

«Väikelinna detektiivid», ETV 2

Laste kodu Haapsalus Vaikne kallas 6

René Vilbre, režissöör: «Seriaali tegevuskohad asuvad Haapsalus ja sealses keskaegses linnuses. Kogu Haapsalu on kaasa haaratud. Suurem roll on laste kodul, mis asub Vaiksel kaldal Väikse viigi ääres.»

Kristjan-Jaak Nuudi ESC, operaator-lavastaja: «Seriaalis on ka üks vana mõis, mis asub tsaariaegses ohvitseride kasiinos Rohuküla sadama lähedal. Seal röövitakse üks tegelane, lapsed leiavad ta üles. Meil oli seal kuus võttepäeva.»

Hermann Krookuse antiigiäri eksterjöör Suur-Mere 17 Haapsalus, interjöör Rataskaevu antiigiäris Tallinnas.

«Pilvede all», Kanal 2

Mari (Elisabet Reinsalu) kodu Tallinnas Nõmmel Tähe 37 (varem oli Mari kodu Meriväljal).

Toomas Kirss, Risti Grupi produtsent: «Filmipaikade otsingul oleme lähtunud tegelaskujudest. Kuna Mari on sisearhitekt, peab tema kodu olema nii seest kui ka väljast hea maitsega. Piret on õhuline ja hingeline, tema elamises peab olema raamatuid. Kertu oli algul bimbo, mistõttu tema kodu oli barbilik, nipsasjakesi täis; seejärel läks ta maale ja tuli siis maalt linna, kus ta elamine meenutab maakodu – Kertu muutub ja vastavalt sellele muutub ka tema keskkond. Kõige kauem, juba neli aastat, oleme filminud Pireti korteris. Aga nüüd müüb ta selle maha ja ostab uue korteri.»

Kertu (Liis Haab) kodu Tallinnas Kalamajas Väike-Patarei 15 (ülalt teine; varem oli Kertu kodu Tallinna lähedal Peetri külas, seejärel Kelmikülas),

Pireti (Inga Lunge) kodu Juhkentali 31 (alumisel fotol). Alberti (Ain Lutsepp) kodu Haapsalus Kongo hotelli kõrval.

«Riigimehed», ETV

Uue erakonna aktiivi kooskäimise koht Salme kultuurikeskuses Salme 12 Tallinnas.

Tõnis Leht, Catapult Filmsi produtsent: «Otsisime selliseid ruume, kus erakonna algatusrühm võiks koos käia. Me ei tahtnud, et need ruumid oleks liiga äratuntavad, et nad hakkaks liiga domineerima. Leidsime neli-viis varianti.»

Loodud erakond Sülem sai seriaali käigus uued ruumid Rävala 8. Ühend­erakonna kontor asus LHV panga ruumides Tartu mnt 2.

«Padjaklubi», TV 3

Nelja naise ühine üürikorter Tallinnas Mustamäel Vilde tee 121b neljandal korrusel.

Ergo Kuld, Kassikulla produtsent ja režissöör: «See on «Naabriplika» tegevprodutsendi Jaana Heeringsoni kolmetoaline korter, millest kasutame seriaalis kahte tuba. Stsenaariumi järgi on üks tuba kinnine, kuhu ei pääse. Võtete ajal asub seal meie meeskond. Tegevprodutsent oli samal ajal, kui käisid «Padjaklubi» võtted, «Naabriplika» meeskonnaga Kesk-Eestis. See korter tundus kohe algul kõige sobivam variant: miks hakata teisi inimesi traumeerima, kui saab traumeerida enda töötajaid?»

«Naabriplika», Kanal 2

Naabriplika Liisi maja Esna külas Järva maakonnas Kareda vallas.

Ergo Kuld, Kassikulla produtsent ja režissöör: «Liisi maja leidis sarja kunstnik Marili Rooba, kes on sealtkandist pärit. Esna on ilmselt väheseid külasid Eestis, kus on kõik autentsed Eesti-aegsed majad. See oli meie esimene valik – ja kohe sobilik valik. Liisi maja on kohalik seltsimaja, kus elutegevust ei toimu.»

Vallavalitsuse hoone asub Kareda valla keskuses Peetri alevikus, selle vastas asub Järva-Peetri Püha Peetruse kirik.

«Saare sosinad», Kanal 2

Võttepaigad Madeira saarestikul peamiselt sealses keskuses Funchalis ja Calhetas.

Janno-Hans Arro, Kristallpildi produtsent: «Ei ütleks, et Gruusias ja Madeiral on seriaali tegemiseks keerukam asju ajada kui Eestis. Oleme sealseid ametiasutusi, politseid ja turismiametit alati teavitanud, mida me teeme. Ettevalmistused võteteks kestavad kuni pool aastat. Kui kohale läheme, tuleb asi vaid ära vormistada. Gruusias tegime hooaja võtted ära kolme nädalaga, kasutasime nelja kaamerat.»

«Mägede varjud», Kanal 2

Võttepaigad Gruusias sarja algul Thbilisis, hiljem peamiselt Bathumis.


«Kerge elu», TV 3

Perekond Kariku kodu Tallinnas Pirital Mähe asumis Vabarna teel.

Jaanus Saar, RollingEsti produtsent: «Kõige raskem ongi seriaaliks maju leida. Ega neid väga kergelt taheta anda. Kes see ikka tahab võtterühma enda elamisse? Asi peab tuginema usaldusele, et seal näiteks midagi ära ei lõhu. Tuleb otsida tuttavate ja tuttavate tuttavate kaudu. Karikute praeguse hooaja maja leidsime juhuslikult, n-ö koba peale. Nende eelmise kodu Viimsis Kase teel sain peretuttava kaudu. Stsenaariumis oligi ette nähtud nende elukoha vahetus. Karikute kõige esimene kodu asus Tallinna teises otsas Laagris Hortese aianduskeskuse lähedal.»

Toomas Kariku lapsepõlvekodu ja ema (Maria Klenskaja) maja Tallinnas Koplis, paljud kontoristseenid on filmitud Arigato spordiklubi ruumides Rannamõisa tee 3, Voldemar «Volts» Brenneri (Jüri Lumiste) redutamispaik Bekkeri sadamas.

«Kättemaksukontor», TV 3

Kättemaksukontor Tallinnas Särgava allee 4 Särgava külalistemajas.

Kädi Rammula, BECi produtsent: «Lapsed on meilides palju küsinud, kus Kättemaksukontor asub. See maja tuli meil seriaali alustades kuidagi juhuslikult jutuks. Stsenaariumi järgi oli vaja suuremat sorti hoonet. Olime seal filminud ka «Tuulepealset maad,» kus olin tegevprodutsent, kui turgatas, et uuriks, mis seal majas nüüd toimub, kas nad on seda nõus meile filmimiseks andma. Küsisime – ja õnnestuski saada. Seal ei ole igapäevast elu, seetõttu on seal lihtsam filmida.»

Politseijaoskond asub Tallinnas Peterburi tee 38 Revalia tantsukooli tühjas ruumis.

«Ment», TV 3

Politseijaoskond Luisa tõlkebüroos Admirali majas Ahtri 6a Tallinnas.

Ergo Kuld, Kassikulla produtsent ja režissöör: «Luisa tõlkebüroo ruumid leidsime tegevprodutsendi Eva-Kristina Milli kaudu, tal töötas seal tuttav. Enne seda asus sarja politseijaoskond City Plazas (Tartu mnt 2) Coca-Cola kontoris. Selle koha leidsime produktsiooni assistendi Andres Karumaa kaudu, tema õde oli seal ametis.  Kui Coca-Cola kolis City Plazast ära, tuli sinna asemele kinnisvaraagentuur, kes ehitas kontori ümber ega olnud edasisest koostööst meiega huvitatud. Otsisime uut kohta kuu aega. Kirjutasime politseijaoskonna kolimise ka stsenaariumi sisse.»

Mendi (Ago Anderson) kodu Tallinnas Sõle tänava korterimajas.

«Parim enne», Kanal 2

Arstikeskus Tallinnas Tondi 88 Audentese erakoolis Spordimeditsiini SA ruumides.

Aarne Kraam, AA Visioon Stuudio produtsent: «Meil oli vaja ühte meditsiiniasutust. Pöördusin Mihkel Mardna poole Spordimeditsiini Sihtasutusest, ta on mul vana tuttav. Mihkel oli lahkelt nõus.» Sihtasutuse ruume saab filmimiseks kasutada puhkepäevadel ja pärast tööaega.

«Viimane võmm», Kanal 2

Võttepaigad Tallinnas Rävala 8 kolmandal korrusel.

Raivo Suviste, BECi produtsent: «Oleme varem teinud Rävala 8 ruumides sarja «Heeringas Veenuse õlal». Siis üürisime seal ruume päevade kaupa. Nüüd võtsime maja haldajaga ühendust ning sõlmisime pikema lepingu. Ehitasime sinna politseijaoskonna, lahkamisruumi, laboratooriumi, Mikk Kotka ajutise kodu. Kokku on meil seal kuus-seitse ruumi, sealhulgas kostüümide ladu.»


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles