Homme Postimehes: Eesti autovargad kiusasid Stockholmi rikkaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iklas kinni peetud varastatud BMW X5 ja Porsche Panamera, mille profivargad olid peitnud treilerisse.
Iklas kinni peetud varastatud BMW X5 ja Porsche Panamera, mille profivargad olid peitnud treilerisse. Foto: Keskkriminaalpolitsei

Rootsi tuntud ettevõtja, riidebrändi H&M ühe kaasomaniku Stefan Bengtssoni (0,66 protsendi ettevõtte aktsiate omanik) pere elas 2010. aasta 27. oktoobril üle tõeliselt jubeda olukorra. Vähemalt meenutas miljardär juhtunut nii hiljem.

Ajal, kui pererahvas oma Stockholmis Värmdös asuvas luksusvillas end äsjalõppenud reisiväsimusest välja magas, astusid villa õuele Tallinna tuntud autovaras Alexandr Gogarev ja keegi teine, hilisemal uurimisel saladuseks jäänud mees.

Vargad kasutasid majjapääsemiseks murdvaraste vana nippi – surusid kruvikeerajaga jõuga lahti akna hinged. Maja signalisatsioon hakkas tööle, kell oli 6.41 varahommikul. See vargaid ei hirmutanud. Nad võtsid koridoris kapil seisnud autode võtmed, istusid masinatesse ja sõitsid minema.

Varaste saak oli kuninglik - 1,5 miljonit Rootsi krooni väärt Porsche Panamera Turbo ja 2,5 miljonine hall Lamborghini Murcielago. Murdvaras saab sellise saagi heal juhul korra elus. Kui sedagi.

Autod laeti suletud treilerile ja sõidutati Kappelskäri sadamasse ootama esimest laevaühendust Paldiskisse. Varaste õnnetuseks oli Stockholmi kriminaalpolitsei nende saagil juba jälil. Bengtsson oli autodele paigaldanud jälgimist võimaldavad GPS seadmed. Nii teadis politsei täpselt, kuhu autodele järgi peab minema.

See oli nii-öelda avalöök Stockholmi kohtus eelmise aasta lõpus süüdimõistva otsusega lõppenud vargustesarjas, kus Eesti autovargad jätsid Stockholmi ümbruskonnas jalameesteks kümneid rikkaid rootslasi. Kokku tekitati nii 90 miljoni Rootsi krooni eest kahju.

Kes selle suurejoonelise sarivarguse taga oli? Kuidas uurijad varasteni jõudsid? Kui suurt vaeva see Rootsi ja Eesti politseilt nõudis, loe homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles