London nimetas Krimmi referendumit demokraatia mõnitamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister William Hague.
Suurbritannia välisminister William Hague. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kritiseeris pühapäeval Krimmis korraldatud rahvahääletust Ukrainast lahkulöömise ja Venemaaga ühinemise üle, nimetades toimunut demokraatia mõnitamiseks ning keeldudes referendumi tulemust tunnustamast.

Välisminister William Hague ütles Brüsselis enne Euroopa Liidu välisministrite esmaspäevast kohtumist, et referendum oli Ukraina põhiseaduse rikkumine.

«See oli demokraatliku praktika mõnitamine,» ütles Hague ja lisas, et referendumi korraldamise viis ei tohiks veenda kedagi selles, et tegemist oli legitiimse sammuga.

«Ühendkuningriik ei tunnusta seda referendumit ega selle tulemust sarnaselt enamikuga rahvusvahelisest kogukonnast,» rõhutas ta.

Ta kutsus oma Euroopa Liidu kolleege võtma vastu meetmed, mis saadaksid Venemaale tugeva signaali, et selline väljakutse Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele toob kaasa majanduslikud ja poliitilised tagajärjed.

Krimmi Moskva-meelsete võimude teatel toetas Venemaaga ühinemist 93 protsenti referendumil hääletanutest ning ainult seitse protsenti pooldas Krimmi jäämist Ukraina koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles