Soome piiri äärde tuuakse 3000 Vene luureeksperti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Venemaa sõjaväelased
Vladimir Putin ja Venemaa sõjaväelased Foto: SCANPIX

Vene Põhjalaevastik on otsustanud taas kasutusele võtta oma baasi Alakurtti linnas, mis asub Soome piirist 50 kilomeetri kaugusel, edastas uudisteportaal Barents Observer reedel.

Sõjaväeallikad kinnitasid usutluses Vene ajalehele Izvestija, et baasis hakkab tööle umbes 3000 raadioelektroonika eksperti.

Alakurtti baas suleti 2009. aastal ning selle tegevus viidi üle Moskvasse. Nüüd on Vene kaitseministeerium otsustanud nii tehnika kui ka elavjõu baasi tagasi tuua. Alakurtti baas, kus alates 2009. aastast on asunud vaid piirivalveüksus, avatakse uuesti selle aasta jooksul.

Baasi taasavamine võib olla seotud Venemaa aktiivsuse kasvuga Arktikas, kuna laieneva sõjalise ja tööstustegevuse ning laevatransporti tõttu kasvab Venemaal nõudlus regionaalinfo järele. Baasi uus eesmärk on Izvestija andmetel jälgida rahvusvahelist õhuliiklust Arktikas.

Soome rahvusringhäälingu Yle andmetel on baas kavas avada septembris. Eksperdid kinnitavad, et baasi taasavamine Soomele mingit ohtu ei kujuta.

«Baasil pole mingit seost Soome ega Soome julgeolekuga. Alakurtti on peamiselt väljaõppe- ja põhjas toimuvate operatsioonide tugibaas,» ütles kolonelleitnant Pentti Forsström Soome riigikaitseülikoolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles