Suurbritannia pakub Baltikumi õhuruumi täiendavaks turvamiseks hävitajaid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Typhoon-tüüpi Briti õhuvägede hävituslennuk.
Typhoon-tüüpi Briti õhuvägede hävituslennuk. Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi kaitseminister Philip Hammond teatas täna, et Kuningliku Õhuväe hävitajad on valmis tugevdama Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi kaitset. Nii peaminister Andrus Ansip kui kaitseminister Urmas Reinsalu tunnustasid seda otsust.

«Mul on hea meel parlamendi alamkojale teatada, et osana Ühendkuningriigi panusest NATO alalisse missiooni Läänemere piirkonnas pakume me NATOle täiendavaid Typhoon-hävitajaid,» ütles Hammond kaitseministeeriumi teatel täna Briti parlamendis esinedes.

Kuningliku Õhuväe hävitajad osaleksid missioonil alates aprilli lõpust koos Poola õhujõududega, kes võtavad siis üle Balti õhuruumi turvamise, ütles Hammond. Ta lisas, et on NATO otsustada, millal ja kui mitu hävitajat kasutusele võetakse ja millisesse baasi need saadetakse.

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Suurbritannia kaitseministri Philip Hammondi avaldust kommenteerides, et Suurbritannia otsus saata lennukeid NATO Balti õhuturbe missioonile on oluline samm, mis kinnitab pikaajalist ja heade traditsioonidega kaitsekoostööd kahe riigi vahel.

Ansip lisas, et Suurbritannia kaitseministri avaldus näitab, et Suubritannia koostöö Eestiga on väga hea ja on nüüd veelgi tihenenud. «Sellised konkreetsed sammud liitlaste poolt on Eesti inimestele selge ja vaieldamatu märk meie tugevatest suhetest,» ütles peaminister valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Suurbritannia kaitseminister Hammondi sõnul on otsus tingitud Ukraina sündmustest ning vajadusest kindlustada Ühendkuningriigi liitlaste julgeolekut.

«Ühendkuningriigi otsus on selge ja kindel vastus Eesti soovile suurendada liitlasvägede kohalolekut Läänemere piirkonnas,» ütles ka kaitseminister Urmas Reinsalu. «Ühendkuningriigi sõjalise kohaloleku suurendamine praeguses julgeolekukriisis tõstab Eesti, Läti, Leedu ja Poola turvalisust.»

Üle-eelmisel nädalal saatis Eesti ja Balti õhuruumi kuus lisahävitajat ka NATO suurim liitlasriik Ameerika Ühendriigid. Peaminister Andrus Ansipi sõnul kinnitab see meie usaldusväärseid suhteid NATOs.

Hetkel viivad Eesti, Läti ja Leedu õhuturvet läbi Ameerika Ühendriikide kümme hävitajat F-15 ja kaks tankurlennukit KC-135.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles