Aaviksoo sõnul olid Tapa erikoolis probleemid pikemat aega

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Mihkel Maripuu

Haridusminister Jaak Aaviksoo ütles täna riigikogus arupärimistele vastates, et Tapa erikoolis olid probleemid juba enne jaanuaris toimunud mässu.

«Konkreetsed rahutused leidsid aset 22. jaanuaril, aga me teame, et see ei ole 22. jaanuari probleem, see probleem on olnud seal pikemalt. Ei ole loodud niisugust keskkonda, mis neid lapsi toetaks ja paraku tuleb tõdeda – tegin seda nii ise, kui ma seal 5. veebruaril kohal käisin kui ka meie spetsialistid –, et mitte ainult selle kooli füüsiline keskkond ja mitmed hoiakud ei ole ebaadekvaatsed, vaid ka meie käsitlus laiemalt hariduslike erivajadustega lastest,» lausus Aaviksoo.

Tema hinnangul on pealiskaudne loota, et see probleem ka kuu või kahe jooksul laheneks. «Aga öelda, et me ei oleks midagi teinud ja ammu enne neid rahutusi, ka öelda ei saa. Juba enne seda hariduslike erivajadustega laste kasvatuse või õppekorralduse kontseptsiooni valmimise ajal jõudsime me kolme olulise järelduseni, mida me nüüd kiirendatud korras realiseerime.»

Kolm muudatust

Esimeseks nendest on haridusministri sõnul seadusemuudatused. «Tänaseks on kokku lepitud, et seaduseelnõu, mis haridusministeeriumis on valminud – alaealiste õigusrikkumiste juhtumisse sekkumise seadus, see integreeritakse eeldatavasti lastekaitseseadusesse ja sotsiaalministeerium toob ta võimalikult ruttu siia riigikogusse. Seal muudetakse ära see filosoofiline alus, mis jätkuvalt on probleemiks: alaealiste asjade komisjonid, nende erikoolide karistuslik komponent, mis on liiga tugev, stigmatiseeriv.»

«Teine oluline muudatus, mis ka oli tehtud juba tegelikult enne neid rahutusi, oli siis struktuursed ümberkorraldused ja viies ühtse juhtimise alla Tapa erikooli, Kaagvere ja ka Vastseliina erikooli.»

«Kolmandaks, infrastruktuuri kaasajastamine ehk siis niisuguse füüsilise keskkonna loomine, läbi uuenenud taristu, mis võimaldaks neid lapsi ka eristada, sõltuvalt sellest, missugused nende erivajadused on ja mil määral nende suhtes peab rakendama vabadust piiravaid meetmeid.»

Direktor vallandati

Aaviksoo sõnul on praegu haiguslehel viibiv Tapa erikooli direktor Ene Kukk on oma ametiülesannete täitmisest ka kõrvaldatud. «Talle on esitatud töölepingu ülesütlemise teade seoses erinevate probleemidega, mis lähemal vaatlemisel seal koolis ilmnesid. Ma siiski tahaksin öelda, et kindlasti ei tähenda see seda, et juhi vahetus oleks nende sammude kõige olulisem osa, ehkki ka alahinnata seda ei saa.»

«Ka mitmed teised töötajad, kelle kvalifikatsioon kahetsusväärselt ei olnud nendele standarditele vastav, mida me pidime või võiks esitada sellele koolile, on lahkunud. Ja tänaseks on leitud ka uued inimesed, kes vastutavad järelevalve, õppe ja kasvastutöö korraldamise eest.»

Minister märkis, et ametisse määratid direktori kohusetäitja, praegune Kaagvere erikooli direktor, on läbi vaadanud ka laste igapäevase elukorralduse ja sellesse on tehtud muudatused.

Suur kaadrivoolavus

«Oluliselt on muudetud kooli asjaajamist, majandamist ja töötasustamise reegleid puudutavaid punkte. Tõepoolest, valvetöötajatele maksti 480 eurot kuus ja on päris selge, et selline palgatase ei võimalda piisava kvalifikatsiooniga inimeste kaasamist. Samasuguse rahastamismudeliga suudetakse Kaagvere erikoolis pidada järelevalvetöötajaid kuupalgaga 840 ehk peaaegu kaks korda kõrgema palgaga. See eeldab lihtsalt paremaid juhtimisalaseid kvaliteete.»

«Kaadrivoolavus on olnud lubamatult suur. Tõepoolest, paljud on lahkunud. Aga see oli paratamatu, seepärast, et see komplekteeritus ei olnud niisuguses kvaliteedis tehtud, nagu me oleksime tahtnud näha. Järelevalvetöötajate read on tublisti täienenud, märtsikuises tööajagraafikus on järelevalvetöötajaid jaanuarikuu neljaga võrreldes juba üheksa, aprillis loodetavasti 11.»

22. jaanuari pärastlõunal läks Tapa erikoolis lahti mäss, kus õpilased lõhkusid suures ulatuses kooli vara ning põgenesid seejärel koolist.

Tapa erikoolis õpivad psühholoogiliste ja sotsiaalsete erivajadustega alaealised, praegu õpib koolis 38 10- kuni 17-aastast õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles