Kross: Eesti peaks olema rõõmus, et on NATO liige

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross leiab, et Venemaa eesmärk on võimuvahetus Ukrainas ja niikaua kui Lääs pole valmis otsustavalt sõjajõudu kasutama, otsustab edasised käigud president Vladimir Putin, samas peaks Eesti tema sõnul olema rahulik ning rõõmus, et oleme NATOs.

Julgeolekunõunikust IRLi poliitik Kross rääkis «Aktuaalse kaamera» otsestuudios, et mõnes mõttes on sõda juba alanud, kuna Lääs teeb selle vea, et eristab Krimmi ja Ukrainat, vahendab ERR Uudised.

Kõik märgid näitavad Krossi silmis, et Venemaa eesmärk on võimuvahetus Kiievis: tahetakse nii palju survet avaldada, et valitsus kas kukuks või lääneriigid lepiksid Moskvaga kokku mingisuguse uue valitsemisvormi Ukrainas.

«Ma ei välistaks ka seda, et kui Ukraina valitsus on piisavalt tugev ja Lääs avaldab vastupanu ning suurendab survet, siis Venemaa alustab salaamitaktikat: kordab referendumeid Ukrainas veel mõnes kubermangus või oblastis ja kriis võib eskaleeruda päris suureks sõjaks,» ennustas Kross, ning lisas, et senikaua, kui Lääs ei ole usutavalt valmis sõjalist jõudu kasutama või sellega ähvardama, on see mäng Venemaa käes ja seda otsustab Putin ja tema lähiring, kui kaugele nad lähevad.

Eesti peaks tema sõnul olema rahulik, kuna oleme NATOs, kuid samal ajal olema ka tähelepanelik ja panustama sellesse, et koos lääneriikidega reageerida Venemaa tegevusele adekvaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles