Jaapan kehtestab Venemaale sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõjaväelane Krimmi eraldava kontrollpunkti läheduses.
Ukraina sõjaväelane Krimmi eraldava kontrollpunkti läheduses. Foto: SCANPIX

Jaapan teatas täna kavatsusest kehtestada Venemaale sanktsioonid taunitava otsuse eest tunnustada Krimmi lahkulöömist Ukrainast.

Eile õhtul allkirjastas Venemaa president Vladimir Putin seadluse, mis tunnustab Krimmi suveräänse ja iseseisva"riigina. Päev varem oli Ukraina autonoomse vabariigi venemeelsete ametnike andmeil toetanud 96,77 protsenti niinimetatud referendumil hääletanutest Krimmi lahkulöömist Ukrainast ja ühinemist Venemaaga.

«Venemaa otsus tunnustada Krimmi autonoomse vabariigi iseseisvust on taunitav. See samm rikub Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» teatas Jaapani välisministeerium avalduses.

«Jaapan peatab läbirääkimised viisanõuete lihtsustamise küsimuses ning ei alusta kõnelusi uue investeerimisleppe, kosmoseleppe ning riskantse sõjalise tegevuse vältimise leppe üle,» seisis avalduses.

Euroopa Liit otsustas eile kehtestada sanktsioonid 21 Vene ja Krimmi venemeelse ametiisiku suhtes. USA ja Kanada kehtestasid sanktsioonid vastavalt 11 ja 10 ametiisikule.

Jaapan ärgitab Venemaad kuulda võtma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7, seal hulgas Jaapani, positsiooni, ütles valitsuse sekretär Yoshihide Suga ajakirjanikele. Ta lisas, et Tokyo mõtleb sanktsioonide laiendamisele.

Valitsuse pressiesindaja lükkas tagasi spekulatsioonid, nagu oleks lääneriikide kehtestatud reisikeeldudest ning varade külmutamisest leebemad sanktsioonid seotud Jaapani jõupingutustega lahendada aastakümneid vindunud territoriaalvaidlusi Moskvaga.

«See ei vasta tõele. Jaapan ei vaata kunagi läbi sõrmede katsetele muuta jõuga status quo'd,» sõnas Suga.

Jaapani ja Venemaa vahel on tänaseni sõlmimata rahulepe. Tokyo nõuab tagasi nn Põhjaterritooriume - nelja saart, mille Nõukogude Liit Teise maailmasõja lõpus okupeeris ning mida Venemaa nimetab Lõuna-Kuriilideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles