Putin liigub lähemale Krimmi annekteerimisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin andis täna käsu, kiita heaks Krimmi Venemaaga ühinemise eelnõu, mille ta ise eile allkirjastas.
 


Putin teavitas täna Vene parlamendi mõlemat koda ametlikult Krimmi palvest võtta poolsaar Venemaa koosseisu. Kremli kodulehe teatel on presidendi sõnul otstarbekas allkirjastada leping kõrgel tasemel.

Putin tunnustas eile õhtul Krimmi suveräänse ja iseseisva riigina, tuginedes pühapäevasele niinimetatud referendumile, kus Krimmi ühinemist Venemaaga toetas kohalike võimude sõnul 96,77 protsenti hääletanutest.

Venemaa väidab endiselt, et eraldusmärkideta sõjaväelased, kelle valve all Krimmi niinimetatud referendum toimus, on venemeelsed omakaitseväelased, kes ei allu Kremli kontrollile.

Lääneriigid peavad referendumit seadusevastaseks ning Euroopa Liit ja USA kehtestasid esmaspäeval Vene ja Krimmi ametiisikutele sanktsioonid, oma sanktsioonid kehtestasid ka Kanada ja Jaapan.

Eraldusmärkideta sõjaväelased hõivasid Krimmi veebruari lõpus pärast Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist. Poolsaare peaministriks sai venemeelne kriminaalse taustaga Sergei Aksjonov.

Venemaa ülemkoda ehk föderatsiooninõukogu kiitis 1. märtsil ühehäälselt heaks president Putini taotluse kasutada Vene vägesid Ukraina territooriumil, et kaitsta rahvuskaaslaste ja Venemaa enda huve.

Krimm kuulus Venemaale 18. sajandi lõpust, kuni 1954. aastal tollane Nõukogude Liidu juht Nikita Hruštšov piirkonna Ukrainale andis. Krimmi Sevastopoli sadamas baseerub Venemaa Musta mere laevastik, mille sealviibimise lepet pikendas Janukovõtš 2042. aastani. Vastutasuks alandas Venemaa Ukrainasse müüdava gaasi hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles