Kiisler: regionaalpoliitika pole uue valitsuse prioriteet

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler.
Siim Kiisler. Foto: Liis Treimann

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul näitab uue koalitsiooni kava kaotada regionaalministri koht, et haldusreform ja regionaalpoliitika ei kuulu uue valitsuse prioriteetide hulka.

«[Peaministrikandidaat] Taavi Rõivas on välja öelnud, et uue valitsuse ministrikohad näitavad valitsuse poliitilisi prioriteete, nii et eks see on selge sõnum inimestele – regionaalpoliitika ja haldusreform ajutise valitsuse prioriteedid pole. Mis on üllatav, sest sotsiaaldemokraadid on seni pidevalt rõhutanud regionaalarengu olulisust,» ütles Kiisler Postimehele.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Kiisleri sõnul on haldusreformi nii jõulises pidurdamises tunda presidendivalimisteks valmistumise hõngu ning mõeldakse juba valijameeste häältele.

«Nii et selles suhtes on olukord väga sarnane 2001. aastaga, mil Reformierakond lasi just samadel kaalutlustel põhja tõsise katse haldusreformi teha. Kurb on aga see, et sooviga teatud omavalitsusjuhtidele meeldida unustatakse ära need inimesed, kes meie omavalitsustes elavad. Räägitakse ümmargust juttu teenustest, aga unustatakse ära, et tegelikult on selle taga inimeste õigused,» lausus Kiisler.

Tema sõnul on inimestel paraku väga erinevad õigused ja need sõltuvad väga palju sellest, millises omavalitsuses nad elavad, kuid selline olukord pole põhiseadusega kooskõlas.

«Vaadates ajutise valitsuse väljaütlemisi, siis üsna kindel on see, et järgmise aasta jooksul ei juhtu midagi. Aga meil on olemas konkreetne plaan, seaduseelnõu on välja töötatud, sellel on ka elanikkonna seas toetajaid poole rohkem kui vastaseid, seda toetavad eksperdid ja arvamusliidrid. Nii et aasta pärast võimule tulles on järgmisel valitsusel võimalik võtta see eelnõu vastu ja reform ikkagi 2017. aasta kohalikeks valimisteks teoks teha,» lausus Kiisler.

Ta märkis, et haldusreformi puhul võib ju pea liiva alla pista ja jaanalindu mängida, aga mured sellest iseenesest üle ei lähe. «Küll aga on kindel, et mida rohkem reformiga venitada, seda radikaalsem ta ühel hetkel tuleb,» sõnas regionaalminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles