Kohus mõistis Tõrva laululava süütajad tingimisi vangi

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva laululava põleng
Tõrva laululava põleng Foto: Erakogu

Tartu maakohus tunnistas täna kaks noormeest süüdi Tõrva laululava süütamises ning karistas neid tingimisi vangistusega.

Kohus tunnistas täna 21-aastase Ago Laanejõe ja 14-aastase noormehe süüdi eelmise aasta juulis omavolilises sissetungimises Tõrva vabaõhulava hoonesse ja selle hävitamises, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

Kohus mõistis Laanejõele ühe aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vangistuse ning alaealisele süüdistatavale ühe aasta ja kahe kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Katseaja pikkus on mõlema puhul kaks aastat, mille jooksul peavad nad alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Süüdistatavad ei tohi lisaks tavapäraste kontrollnõuete järgimisele katseajal tarvitada alkoholi ja narkootikume ning alaealine süüdistatav peab omandama ka üldhariduse.

Kohus arvestas karistuse mõistmisel kergendava asjaoluna süüdistatavate kahetsust. Samuti arvestas kohus seda, et noormehed on varem karistamata ja üks neist on alaealine.

Menetluskulude katteks peab Laanejõe tasuma kokku üle 2400 euro ja alaealine süüdistatav üle 1200 euro.

Kannatanu Tõrva linnavalitsuse esitatud 43 266,96-eurose tsiviilhagi rahuldas kohus osaliselt ja mõistis süüdistatavatelt solidaarselt välja 34 274,40 eurot. Kohus pidas põhjendatuks täielikult välja mõista kulutused, mis on linnavalitsus teinud lammutustöödeks ja elektri välisvõrgu taastamiseks. Laululava taastamise kulude puhul pidas aga kohus põhjendatuks nende osalist väljamõistmist. Kohus arvestas võlaõigusseadusest tulenevalt sellega, et asja väärtus oli hävimise hetkel võrreldes uue samaväärse asja väärtusega oluliselt vähenenud.

Alaealise süüdistatava puhul peab rahalised kohustused piisavate vahendite puudumisel kuni tema täisealiseks saamiseni hüvitama tema seaduslik esindaja.

Eelmise aasta 13. juulil hävis tulekahjus Tõrva vabaõhulava. Asjaolude väljaselgitamiseks alustas Valga kriminaaltalitus kriminaalmenetlust. Koostöös linnavalitsuse töötajatega ja linna aktiivsete kodanikega õnnestus välja selgitada neljast isikust koosnev grupp.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Milvi Väin ütles, et menetluse käigus on kogutud tõendid, mis viitavad sellele, et noormehed tungisid sisse Tantsumäel asuvasse vabaõhulava hoone  tagaruumidesse. «Süüdistuse kohaselt panid kaks noormeest  pärast seda seal olnud esemed põlema, mille tagajärjel süttisid vabaõhulava katus ja põrand,» kommenteeris prokurör.

Kriminaalmenetlus lõpetati kahe alaealise suhtes, kes menetlusandmeil tungisid ruumidesse. Noormehed on kohustatud tegema üldkasulikku tööd ja hüvitama menetluskulud.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud otsuse teatavaks 15. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles