Portfelli saab esialgu vaid sotsiaalhoolekandeminister

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium.
Sotsiaalministeerium. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaalministeeriumisse kahe ministri minekul saab portfelli esialgu vaid sotsiaalhoolekandeminister, kes hakkab tegelema perepoliitika ja hoolekandega. Kevade jooksul antakse täisväärtuslik portfell seadusemuudatusega ka teisele.

«Me peame tegutsema kehtiva Vabariigi Valitsuse seaduse raames, mis tähendab, et esialgu saab üks minister sotsiaalministriks, teine lihtsalt ministriks, kellele peaminister annab korraldusi. Hiljem seadust muudetakse ja täpsustatakse ka nende nimesid,» rääkis sotsiaaldemokraatide juhatuse liige Eiki Nestor.

Kui praegu on sotsiaalministeeriumis kolm asekantslerit: tööalal, tervisealal ja sotsiaalalal, siis neist kahe esimese tegevusvaldkond läheb ühe,  sotsiaalala teise ministri alla. «Töö ja terviseala puhul tuleb arvestada, et ministeeriumil on avalike kohustuste täitmisel abiks kaks tõhusat avalik-õiguslikku isikut:  töötukassa ja haigekassa,» rääkis Nestor.

Nii jääb sotsiaalhoolekandeministri vastutada perepoliitika, pensionide, hoolekande ja võrdõiguslikkuse valdkonnad, tervise- ja tööminister saab enda kanda tervishoiu ja tööturu.

«Minu ettepanek polnud ministeeriumit pooleks lüüa, aga iseenesest alustati juttu, kas ei peaks sel alal olema kaks vastutavat poliitikut, juba pea 20 aastat, alates 1995. aastast,» ütles Nestor. Ka ise sotsiaalministri ametis olnud Nestor ütles, et ka tema hinnangul jääb praegu sotsiaalministeeriumis vaid ühest ministrist vajaka.

Ministrite staatused tehakse tema sõnul ühesuguseks loodetavasti kevade jooksul. «Portfellita minister on valitsuse liige ja igati tugev ja tegus inimene, aga tänased seadused näiteks ei anna talle isegi alamakti, näiteks määruse väljaandmise õigust. Need asjad tuleb seadusse kirjutada, et võimaldada ministritel ikkagi ka minister olla.»

Kulutusi ministeerium ühe ministri lisandumisega suurendada ei saa.

Nestori sõnul tuli ministeeriumide jagamise idee kõnelustel jutuks esimest korda alles eile ning kohe see ära otsustatigi. «Ministrikohasoove on alati rohkem, see ei olnud antud juhul üldse oluline,» sõnas ta.

«Ootused nende ministrite tegevuste suhtes kõrgendatud, kuna need on uued kohad, valdkonnad jaotatakse ära, kõigil on kindlasti huvitav, kas see on toonud selles valdkonnas edu või mitte,» leidis Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles