Millest räägib Krimmi ja Venemaa ühinemislepe?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas Krimmi liidritega lepingu, mille alusel kuulutas rahvusvahelisest vastuseisust hoolimata Krimmi poolsaare tänasest Vene Föderatsiooni osaks. Avaldame kokkuvõtte ühinemisdokumendis sätestatust.

Dokumendi venekeelset täisteksti saab lugeda siit. Kodulehel olevale Venemaa kaardile polnud Krimmi poolsaart esialgu siiski veel lisada jõutud.

Dokumendi sissejuhatavast osast võib lugeda, et leping Vene Föderatsiooni ja Krimmi vabariigi vahel tugineb nende rahva ajaloolisele ühtsusele ja kaasaegsetele sidemetele ning lähtub ÜRO hartas sätestatud rahvaste enesemääramisõigusest. Räägitakse inimõiguse, väärikude ja vabaduste tagamisest, rahvusvahelise õiguse ja üldtunnustatud printsiipide ning Helsingi Julgeoleku- ja Koostöökonverentsil sõlmitud leppeid.

Leping rõhutab ka, et järgib ajalooliselt seotud rahva ühist tahet elada koos ühe demokraatliku föderaalriigi seaduste järgi ning, et tegemist on 16. märtsi rahvahääletusel väljendatud Krimmi rahva vaba tahtega.

Artikkel 1: Krimmist saab allkirjastamise hetkest Vene föderatsiooni osa ja Krimm võtab kasutusele föderatsiooni põhiseaduse. kus minnakse üle föderatsiooni seadustele.

Artikkel 2: Krimmi poolsaarel asuvad nüüd Vene Föderatsiooni osadena Krimmi Vabariik ja Sevastopoli föderallinn.

Artikkel 3: Vene föderatsioon tagab kõigile Krimmi vabariigi ja föderaalse tähtsuega Sevastopoli linna elanikele õiguse emakeelele ja loob võimalused selle arenguks. Krimmi poolsaarel hakkab kehtima kolm riigikeelt: vene, ukraina ja krimmitatari.

Artikkel 4: Sätestab Krimmi Vabariigi piirid ning kinnitab, et Krimmi ja Ukraina piir on nüüdsest Vene Föderatsiooni piir.

Artikkel 5: Alates Krimmi Vene Föderatsiooni koosseisu võtmisest saavad kõigist poolsaare püsiasukatest Venemaa kodanikud, juhul kui nad ühe kuu jooksul vastupidist soovi ei avalda.

Artikkel 6: Üleminekuperiood Vene Föderatsiooni majandus- ja õigusruumiga liitumiseks kestab 2015. aasta 1. jaanuarini.

Artikkel 7: Kuni 2016. aastan lõpuni täidavad ajateenitusse kutsutud Krimmi Vabariigi ja Sevastopoli föderallinna elanikud oma kohustusi Krimmi poolsaarel.

Artikkel 8: Krimmi Vabariigi ja Sevastopoli valitsusorganid valitakse 2015. aasta septembri teisel pühapäeval. Enne valimisi täidavad valitsusorganite kohuseid Krimmi riiginõukogu ja Sevastopoli seadusandlik assamblee.

Artikkel 9: Kinnitab, millised seadused kehtivad uues Vene Föderatsiooni osas ning kinnitab, et Venemaa seadustega vastuolus olevad seadused poolsaarel enam ei kehti.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles