Krimmi iseseisvumist tunnustavad viie riigi esindajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremlimeelne aktivist Georgi lindi värvides lipuga Peterburis.
Kremlimeelne aktivist Georgi lindi värvides lipuga Peterburis. Foto: SCANPIX

Krimmi vabariigi referendumi seaduslikkust tunnustavad lisaks Venemaale vaid viis riiki: Põhja-Korea, Mongoolia, Süüria, Venezuela ja Kasahstan.

Viimasena liitus tunnustajatega täna Kasahstan, mille välisministeerium edastas teate, kus kinnitas, et peab Krimmi referendumit rahva vaba tahte väljenduseks ja rahvusvaheliste seadustega kooskõlas olevaks.

Mongoolia poliitikutest on referendumi õiguslikuks rahva tahte väljenduseks tunnistanud juhtiva erakonna Mongoolia demokraatlik liit liider ja riigi tööstusminister Haltmaa Battulga.

Venezuelas ja Süürias on Venemaa sekkumise ja referendumi legitiimsuse teemadel sõna võtnud presidendid. Nii Nicolas Maduro kui Bashar al-Assad peavad toimuvat seaduslikuks.

Põhja-Korea nimel edastas toetusavalduse diktatuuririigi Moskva saatkond.

Referendumi heaks kiitnud Süüria on ühtlasi kasutanud ära asjaolu, et maailma tähelepanu on pöördatud Venemaa ja Ukraina suunas ning ründab kodus ägedalt mässulisi.


Lääneriigid peavad referendumit üksmeelselt õigustühiseks.

Krimmi praegused liidrid teatasid juba enne referendumit, et tegemist on vaid formaalsusega - Ukrainast eralduda ja Venemaaga liituda soovivad poolsaare elanikud kindlasti. Täna, kõigest kaks päeva pärast niinimetatud referendumi toimumist allkirjastasid Venemaa president Vladimir Putin, Krimmi peaminister Sergei Aksjonov ja Sevastopoli linnapea dokumendi, millega kuulutati poolsaar Vene Föderatsiooni osaks. Venemaa jaoks on nüüd tegemist Krimmi vabariigi ja Sevastopoli föderaalse tähtsusega linnaga.

Täpsustatud 19.03 kell 15.00. Lisatud, kes iga riigi poolt toetust avaldas.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles