Dalai-laama esindaja valmistab ette usujuhi visiiti Eestisse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama
Dalai-laama Foto: Reuters / Scanpix

Dalai-laama kõrge esindaja Thubten Samdup saabus Eestisse, et valmistada ette usujuhi visiiti.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma kohtumisel Thubten Samdupiga olid kõne all võimalused, kuidas Eesti ning Lääne ühiskond laiemalt võiks toetada Tiibeti rahva püüdlusi ja dalai-laama tegevust nii Tiibeti püsimajäämise kui ka üldise vägivallatu poliitika edendamisel, vahendas riigikogu pressitalitus.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimees Aleksei Lotman ütles, et Tiibet on dalai-laama juhtimisel pidanud 51 aastat vägivallatut võitlust Tiibeti vabaduse eest ja näidanud sellega maailmale hindamatut eeskuju.

«On viimane aeg, et Hiina alustaks dalai-laama esindajatega Tiibeti staatuse üle sisulisi kõnelusi. Ma arvan, et dalai-laama on vägivallatu võitluse eestvedajana andud maailmale enneolematu panuse, mis väärib, et me teda ka omalt poolt toetaksime ja üritaksime Hiinat veenda sisuliste kõneluste alustamiseks,» lisas Lotman.

Thubten Samdupi sõnul tuleks Hiina ja Tiibeti esindajate suhetes saavutada otsustav läbimurre juba lähitulevikus - veel dalai-laama elu ajal.

Hiljem, kui Tiibetil puudub jõuline liider, oleks olukord tema hinnangul juba palju lootusetum ja välistatud pole Tiibeti rahvuse ja kultuuri hääbumine. See aga oleks Samdupi hinnangul tohutu kaotus kogu maailmale.

Dalai-laama peaks Eestisse saabuma järgmise aasta sügisel. Varem on ta Eestit külastanud 1991. ja 2001. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles