Briti ajakirjanikud: Venemaa valmistus Krimmi annekteerimiseks kuus aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ajakirjanikud: Venemaa valmistus Krimmi annekteerimiseks kuus aastat
Briti ajakirjanikud: Venemaa valmistus Krimmi annekteerimiseks kuus aastat Foto: SCANPIX

Kaks Kiievis Ukraina ja Krimmi olukorda jälgivat Briti ajakirjanikku kirjutasid väljaandes EU Observer, et Venemaa valmistus Krimmi anneksiooniks kuus aastat.

Martin Nunni ja Martin Foley ei paljastanud, millised on nende allikad.

«Kremli siseringkonnast pärit allikate andmetel alustas Venemaa Krimmi küsimusega tegelemist kuus aastat tagasi. Venemaa peab Krimmi oma põlisalaks ja tahtis seda tagasi,» edastasid britid.

Venemaa ülemnõukogu kunagise esimehe Ruslan Hasbulatovi sõnul oleks «Krimmi probleemi» saanud ära lahendada juba 1992. aastal.

Hasbulatovi allkirjaga dokumendis seisis, et Krimmi andmine 1954. aastal Ukraina Nõukogude Sotsialistlikule Vabariigile oli ebaseaduslik ning Krimmi rahvas peaks saama hääletada, kuhu nad kuuluda tahavad.

Nunni ja Foley sõnul on Krimm magus suutäis, kuna Venemaad huvitab Musta mere nafta.

«Kui Krimm on Venemaa oma siis on Vene nafta- ja gaasikontsernidel vaba juurdepääs maavaradele. Sevastopolist saab peakorter, kust juhitakse Mustas meres naftapuurimisi, » kirjutati.

Nunni ja Foley arvates võidakse puurimisi hakata tegema Ukraina rannikust vaid 100 kilomeetri kaugusel.

Lisaks maavaradele on Krimmis ka kolm hiiglaslikku päikeseenergiajaama. Venemaad huvitavad ka Lõuna-ja Ida-Ukraina gaasimaardlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles